Kmenové buňky budou zachraňovat popálené lidi lépe než dosud

Kmenové buňky budou zachraňovat popálené lidi lépe než dosud

Známý lékařský časopis Lancet přináší z Francie zprávu, že kmenové buňky mohou mít nové využití: poslouží k produkci kožních štěpů pro vážně popálené pacienty. Kmenové buňky se sice k hojení ran využívají již dvě desetiletí, ale stávající metody mají své limity.

Stávající metody nestačí

Při prvním způsobu se vezmou pacientovy vlastní kmenové buňky nebo keratinocyty (základní buňky kůže), nechají se růst v laboratoři a poté se vzniklý štěp aplikuje na ránu. Hlavní nevýhodou metody je 3 týdny trvající růst, tedy prodloužení doby, kdy pacientovi hrozí dehydratace a infekce. Druhá metoda spočívá v krytí ran speciálně upravenou kůží od zemřelých dárců. Problémem je nedostatek dárců a časté odmítnutí štěpu imunitním systémem příjemce vedoucí k jeho odhojení.

Proto se vědci pokusili najít jinou cestu. Na umělý povrch nanesli kromě lidských kmenových buněk také buňky vyživující. Po 40 dní aplikovali látky, které nutily kmenové buňky k přeměně v epidermis – vnější vrstvu kůže. Díky podkladu se opravdu vytvořila souvislá vrstva kůže.

Kůže z laboratoře shodná s lidskou

Tyto vzorky transplantovali na pět myší. Po 12 týdnech byly tyto kousky kůže z lidských kmenových buněk shodné s kůží lidskou. „Ukázali jsme, že keratinocyty mohou vzniknout z kmenových buněk,“ upozorňují výzkumníci. „Rostoucí epidermis může být využita jako libovolně použitelná dočasná kůže pro lidi s rozsáhlými popáleninami, kteří čekají, než jim naroste jejich vlastní kožní štěp.“

Autoři studie na závěr dodávají, že je třeba dalších pokusů, aby se ověřila možnost, že tato metoda může být využita k prodloužení doby čekání na konečný permanentní kožní štěp.

(zep)

Zdroj:

Stem Cells May Be Used as Skin Grafts http://www.medscape.com/viewarticle/712881

Datum publikace: 27.9.2013


Čtěte dále