Když larvy léčí

Když larvy léčí

Tento způsob terapie byl znám již za dob Napoleona, kdy byly larvy používány při čištění válečných zranění vojáků. Ve 20. letech proběhly první vědecké studie a metoda byla poté hojně využívána téměř dvě desetiletí. Až nástup penicilinu ve 40. letech ji odsunul do pozadí – ovšem ne tak docela.

Jednoduchý princip

Larvy pojídající zbytky odumřelé tkáně v nehojících se defektech – metoda pro někoho možná těžko stravitelná, ale zato velmi účinná. V odborných kruzích je pro tuto léčbu používán termín larvoterapie. Jde o proces, kdy se drobné bílé larvy živí mrtvou tkání, tím ránu čistí a urychlují tak hojení stále zdravé a vitální tkáně. K léčbě se používají larvy bzučivky zelené (Lucilia sericata). Ty jsou pěstovány v přísně sterilním laboratorním prostředí, odkud jsou odesílány do jednotlivých nemocničních zařízení. 

Průběh hladký a účinný 

V první fázi celého procesu jsou larvy aplikovány na nehojící se ránu a překryty sterilním obvazem. Během této doby pojídají odumřelou tkáň – očišťují ji. Kromě toho zajišťují odstranění bakterií, zachovávají netknutou živou tkáň a produkují speciální látky, které urychlují regeneraci buněk a hojení. Po několika dnech se celý proces opakuje. Během několika sezení dojde ke kompletnímu odstranění mrtvé tkáně a následná zdravotnická péče umožní definitivní zhojení. Každá aplikace trvá přibližně 10 minut (2× týdně). Při porovnání s klasickou metodou odstraňování mrtvé tkáně pomocí skalpelu (40 minut, 3× týdně) může tedy tato léčba ušetřit i čas.

Kdy přemýšlet o larvoterapii

Jedná se hlavně o případy, kdy pacient trpí dlouhodobými a nehojícími se kožními či svalovými defekty. Pokud by tyto problémy mohly vést až k amputaci dané končetiny, je čas začít uvažovat o léčbě larvami. Jmenujme alespoň některé příklady:

  • dekubity,
  • vředy na dolní končetině při žilní nedostatečnosti,
  • vředy související s cukrovkou (diabetická noha),
  • nehojící se poúrazové/pooperační rány.

(cabi)

Zdroj:

http://edition.cnn.com/2012/09/12/health/youn-maggot-therapy/index.html
http://health.howstuffworks.com/medicine/surgeries-procedures/maggot-therapy3.htm
http://abcnews.go.com/blogs/health/2012/04/21/when-maggots-are-faster-than-doctors/

 

Datum publikace: 9.2.2013


Čtěte dále