Každodenní rizika: inline bruslení

Každodenní rizika: inline bruslení
Jízda na inlinech – požitek, nebo skryté nebezpečí? Bruslení na inlinech se v posledních letech stalo velmi populárním sportem všech věkových skupin. Málokdo si však uvědomuje, že tento na první pohled skvělý sport skýtá i mnoho rizik…

Bez chráničů hrozí úraz

Až jedna třetina bruslařů v dnešní době nenosí ochranné pomůcky. Přitom správně by každý inlinový bruslař měl mít na hlavě helmu a dále chrániče zápěstí, loktů a kolen. Kdo tak nečiní a spadne, koleduje si o vážné zdravotní problémy. Počty zranění se zvyšují s nedostatkem zkušeností jezdce a divokou jízdou.

Hlídejte si tělo

Až 38 procent zranění z inlinů se týká hlavně horní části našeho těla, 31 procent potom dolních partií. 10 procent úrazů připadá na oblast hlavy. Nejčastěji se objevují problémy v oblasti vazů a také nesčetné zlomeniny na různých částech těla, které z celkového počtu zabírají asi 5 procent.

Nejčastěji padají děti ve věku od 10 do 14 let. U nich jde hlavně o poranění hlavy. Zranění hlavy může v lepším případě skončit otřesem mozku, v tom horším potom mozkovým krvácením. To je o to víc nebezpečné, že se nemusí projevit hned a leckdy může končit smrtí bruslaře. Na horní části těla dochází často ke zlomeninám zápěstí, prstů či k poranění loketního kloubu. Může dojít rovněž k poranění hrudní páteře. V dolních partiích je nejvíce nebezpečné poranění pánve, které si může vyžádat i několikatýdenní pobyt v nemocnici.

Pokud má bruslař štěstí, skončí jeho pád odřeninami, které většinou nedělají velké problémy a lze je dobře léčit.

Rada nad zlato

Nejlepší radou pro každého bruslaře je nošení ochranných pomůcek. Platí to pro všechny věkové skupiny a hlavně pro děti. Pro začátečníky je také dobré nejprve jezdit na klidných místech a rovných terénech. Nedoporučuje se ani jezdit na namrzlých a mokrých cestách. V případě vzniklých odřenin nebo i tržných ran je velmi dobré aplikovat na postižené místo HemaGel, což je gel, který působí v ráně na živou tkáň a urychluje její hojení. Dochází ke zklidnění a ochlazení rány a člověku je pak hej.

(ena)

Zdroj:
Shauna Sherker, Erin Cassell, In-line skating injury: A review of the literature, Monash University, June 2002
http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/inline-skating-injuries.html
http://www.uihealthcare.com/topics/medicaldepartments/orthopaedics/inlineskateinjuries/index.html

Datum publikace: 24.5.2010


Čtěte dále