K jízdě na kole patří přilba – vždy

K jízdě na kole patří přilba – vždy

Cyklistika není jen vrcholovým sportem nebo alternativním způsobem přepravy. Jde o jednu z nejčastějších rekreačních aktivit. V České republice zaujímá po plavání a pěší turistice hned třetí místo v oblíbenosti sportů. Ze statistik vyplývá, že na kole u nás jezdí skoro třetina populace starší 16 let. To znamená, že se mezi námi pohybují více než 2 miliony cyklistů. Kolo vlastní téměř 80 procent dětí školního věku.

Kolo ale nemusí přinášet jen radost. Cyklisté jsou spolu s chodci a motocyklisty nejzranitelnější kategorií účastníků silničního provozu. Z výsledků studie britské společnosti pro prevenci nehod ROSPA vyplývá, že na silnicích Evropské unie každoročně umírá přes 2 800 cyklistů a dalších téměř 140 tisíc je zraněno.  

Hlava je zranitelná

K nejvážnějším úrazům patří údery do hlavy. Jezdcova hlava je zasažena při každé druhé cyklistické nehodě. Typicky jde o střet s autem, dlažbou nebo obrubníkem. Úrazy hlavy tvoří 80 procent všech vážných poranění při nehodách cyklistů a jsou i nejčastější příčinou úmrtí.

Při střetu vozidla s cyklistou dochází k úderu hlavy cyklisty o kapotu vozidla rychlostí kolem 25 km/hod. Koncentrovaný úder do hlavy dokáže usmrtit dospělého člověka při pádu už při rychlosti 11 km/hod. Dítě i při rychlosti nižší. Jezdec bez přilby má proto jen malou šanci na přežití. Řečí čísel – cyklista bez přilby má téměř 7krát vyšší riziko zranění hlavy a 8krát vyšší riziko vážného poranění mozku.

Přilba podmínkou

Správná cyklistická přilba musí chránit nejen zátylek a čelo, ale částečně také obličej, spánky a uši. Schválené modely přileb jsou označeny certifikací ATEST 8SD. To samo o sobě nestačí. Při výběru správné přilby je nutné dbát i na odpovídající velikost skořepiny a seřízení popruhů. Přilba musí být na hlavě dobře upnutá, nesmí se pohybovat.

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, v § 58 přímo stanovuje, že cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. To, že cyklistická přilba k jízdě na kole nerozlučně patří, by si ale měl uvědomit každý, kdo usedá za řídítka.

(raf)

Zdroje:
www.bicyclinginfo.org/facts
www.mvcr.cz

 

Datum publikace: 21.7.2013


Čtěte dále