Jezděte opatrně. Obětí nehody mohou být i vaši blízcí

Jezděte opatrně. Obětí nehody mohou být i vaši blízcí

S tvrzením, že české silnice dokážou být Divokým západem, bude asi souhlasit nejeden řidič. Statistiky to bohužel potvrzují.

Začněme statistikou z prázdnin. Jen o prvním, prodlouženém červencovém víkendu roku 2010 zemřelo na silnicích 26 lidí. Mohli to být vaši blízcí, příbuzní či kamarádi. Nebezpečná jízda s sebou totiž nenese riziko pouze pro toho, kdo nezodpovědně řídí. V sázce jsou i životy a zdraví ostatních, kteří se na silnici nacházejí a kteří přijdou do těsné blízkosti nezodpovědného řidiče.

Není kam spěchat

Příčin dopravních nehod může být několik:

Vede mladická nerozvážnost náctiletých, jejichž osobnost a tzv. motoristická inteligence nemusí být plně vyzrálá. Zejména mezi mužskou částí mládeže panuje předvádění, sázky, riskantní předjíždění a rychlá jízda. Jmenované samo o sobě stačí k tomu, aby na silnici přibylo několik mrtvých. Nejen z řady jich samotných, ale i těch, kteří za nic nemohou a v životě třeba neměli jedinou nehodu.

Dalším riskantním faktorem je nedostatek spánku a únava. Mikrospánek většina řidičů nestačí včas zaregistrovat. Jen málokdo z nich si svoji únavu uvědomí natolik, aby zastavil a krátkým odpočinkem či kávou „dobil své baterky“. Spěch má ale často dalekosáhlé následky a někteří do svého cíle už nedojedou.

Alkohol za volant nepatří

Od ledna 2010 je v České republice povinnou součástí každé kontroly i dechová zkouška na alkohol. Touto cestou bylo jen za první pololetí odhaleno 13 000 podnapilých řidičů. Je to obrovské číslo, které znamená, že nejspíš většina z nás, kdo řídí, se již s podnapilým spoluúčastníkem silničního provozu setkala. Následky všech dopravních nehod známe sami. Ať už je ošklivá autohavárie způsobená alkoholem, nevyspáním, či nebezpečným předjížděním, skončený život se nedá vrátit zpět. Aby se počty nehod snižovaly, je třeba si uvědomit, že je to většina z nás, kdo jsme součástí „života na silnici“. Se všemi předpisy, riziky i nebezpečím.

Zdroj:

http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/760397

(skl)

Datum publikace: 3.10.2013


Čtěte dále