Jak se bránit akné

Jak se bránit akné
Dermatolog vám může předepsat léky nebo krémy. Jejich působení je ale dobré navíc podpořit vhodnou péčí o pleť. Čím méně projevů akné budete mít, tím je menší riziko vzniku trvalých jizev.

  1. Používejte 1 až 2x týdně medovou masku – med má antibakteriální účinky a brání tak infikování kožních lézí.

  2. Myjte si dvakrát denně obličej a dekolt speciálním mýdlem na aknózní pleť – obličej ale omývejte velmi jemně a nepoužívejte žádné hrubé žínky a ručníky. Čím více budete pleť drhnout, tím více se bude tvořit mazu a pleť bude mastnější.

  3. Česejte si vlasy z obličeje – vlasy se rychle mastí, a pokud je máte v obličeji, mastí se pak více i pleť. Navíc častým shrnováním vlasů z obličeje si tam můžete zanést mnoho nečistot, což vaší pleti dobře nedělá.

  4. Užívejte multivitaminy – pleť odráží stav vašeho organismu, a pokud s ní máte problémy, může to zapříčiňovat nedostatek některých důležitých látek uvnitř těla.

  5. Jezte mrkev – obsahuje totiž betakaroten, který posiluje kůži a zvyšuje její odolnost. Podílí se také na hojivých procesech v kůži.

  6. Nepoužívejte make-up – může být lákavé maskovat projevy akné, ale make-up zanáší póry, kůže pak nemůže dýchat a její stav se zhoršuje.

  7. Často perte povlečení – celou noc ležíte na polštáři a ten vstřebává přebytečný maz z vaší pleti.

  8. Nesnažte se akné zbavit pomocí vymačkávání či jiných zásahů – hojení tak neurychlíte, naopak si do kůže zanesete infekci; infikovaná rána se vždy hojí hůře a vznikají pak jizvy.

Jak se bránit vzniku jizev aneb Tajná zbraň v tubě

Pokud se u vás i přes péči o pleť projevy akné objevují, je vhodné pečlivé ošetření, aby se minimalizoval rozvoj jizev. Jako u ostatních drobných ranek a jizev je s výhodou využít výhod vlhkého hojení, které je rychlejší a zanechává po sobě méně zjizvenou tkáň. Tohoto principu využívá hojivý gel HemaGel, který je volně prodejný v lékárnách. Mažte jím pravidelně stroupky po akné a uvidíte, že se vaše pleť bude obnovovat rychleji a trvalých jizev budete mít minimum.

(vesa)

Zdroj: http://healing.about.com/cs/skincare/a/uc_acneguide.htm

Datum publikace: 26.3.2012


Čtěte dále