I kůže stárne. Braňte ji

I kůže stárne. Braňte ji

S přibývajícím věkem je znatelný proces, který obzvláště ženy nerady vítají, stárnutí kůže. Nejde přitom jen o estetický problém. Kůže se ztenčuje, je křehčí a tím také náchylnější k různým poraněním.

Stárnutí většiny orgánů vidět nemůžeme, o kůži to však neplatí. Neměli bychom se o ni starat pouze z hlediska kosmetického. Vrásky nejsou zdaleka to jediné, čemu bychom měli předcházet. Kůže má pro nás mnoho funkcí. Mezi jedny z nejdůležitějších patří ochrana proti ztrátám tekutin a pronikání mikroorganismů do našeho organismu. Tím, jak naše kůže stárne, zvyšuje se pravděpodobnost jejího poranění. A ta mohou být závažná.

Tenčí znamená zranitelnější

V určitém věku se kůže začíná ztenčovat. Stává se také zranitelnější a křehčí. Stačí potom jenom malé zavadění o ostřejší nebo hrubší předmět a odřenina je na světě. Hojení si vyžádá mnohem delší dobu. Kůže má totiž ve vyšším věku i pomalejší regenerační schopnosti. Každému, i menšímu poranění bychom měli věnovat dostatečnou pozornost a odpovídající ošetření. Zkrátit dobu hojení napomůže v lékárně volně prodejný HemaGel. Postará se nejenom o snížení bolestivosti rány, ale i o to, aby nevznikla tolik viditelná jizva.

Kůže jako v bavlnce

Kůže starších lidí je velice náchylná i na podráždění. Ať už se jedná o chemické přípravky v pracích prášcích či kosmetice, nebo o fyzikální faktory, jako je tření. A věřte, že extrémně suché a křehké kůži vaší babičky nemusí udělat dobře ani tvrdý, drsný froté ručník. Myslete na to zejména tehdy, pokud ošetřujete někoho doma nebo v nemocnici. Platí, že kůži je nutno chránit a promazávat. Mezi to, čemu bychom měli věnovat pozornost, patří:

  • prevence spálení kůže sluncem,
  • dostatek vitamínů ve stravě spolu s dobrou hydratací organismu,
  • vyhýbání se kouření, stresu a alkoholu,
  • pozor na koupelové oleje (mohou způsobit pád na klouzavém povrchu vany). Raději zvolte pro ošetření neparfémovaný krém či tělový olej až po koupeli.

Výše uvedenými doporučeními se vám podaří oddálit nejen stárnutí kůže, ale i podpořit její zdraví.

Zdroj:
http://www.healthy-skincare.com/skin-aging-prevention.html
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/skinaging.html

(skl)

Datum publikace: 2.5.2013


Čtěte dále