Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající želé, který usnadňuje regeneraci těžce popálené kůže a umožňuje její hojení téměř bez jizev. Do studií s lidskými pacienty nová metoda zatím nepostoupila, doposud se s ní „léčila“ pouze tkáň z laboratorních myšek.

Šance pro velká zranění

Podle vědců by mohl nový způsob hojení popálenin pomoci například raněným vojákům nebo lidem zachráněným z hořících budov – zkrátka všem, kdo utrpěli opravdu rozsáhlé a těžké popáleniny. „Zázračné želé“ totiž podporuje nejenom vznik nových kožních buněk, ale dokonce i cév vyživujících kůži a také vlasových folikulů a mazových žlázek. To znamená, že kůže zhojená pomocí hydrogelu by nebyla jizevnatá, ale měla by přirozený vzhled, a dokonce i původní ochlupení. Vědci svůj nový materiál popisují jako speciální druh hydrogelu – trojrozměrné sítě tvořené polymerem, který na sebe váže velké množství vody.

Překvapivě jednoduché

Těžké popáleniny obvykle zničí všechny vrstvy kůže až ke svalu. Vyžadují intenzivní lékařskou péči a zanechávají po sobě trvalé a ošklivé jizvy. Nový hydrogel kromě toho, že by bránil tvorbě jizev, má ještě jednu výhodu. Jeho výroba není drahá a zároveň neobsahuje žádné zvláštní chemikálie ani léky, takže by k jeho testování nebyly nutné ani přísné a nákladné klinické studie.

Původně vědci zamýšleli umístit do nitra hydrogelu kmenové buňky a růstové faktory, které měly spouštět a řídit obnovu popálené tkáně. Ještě před tím, než k tomuto kroku přistoupili, si však s překvapením všimli, že hojení kůže velmi dobře podporuje již samotný hydrogel bez jakékoliv přidané aktivní látky. Rozhodli se tedy testovat materiál samotný. Způsob, jakým hydrogel účinkuje, není jeho tvůrcům dosud zcela jasný. Pouze se domnívají, že by hydrogel mohl nějakým způsobem aktivovat vlastní kmenové buňky pacienta původně pocházející z kostní dřeně.

(vek)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111213131956.htm

Datum publikace: 12.2.2013


Čtěte dále