Hojivé stříbro uzavírá rány

Hojivé stříbro uzavírá rány

Zní to možná zvláštně, ale je to fakt. Stříbro v tzv. koloidním stavu umí uzdravovat šrámy na lidské kůži. Praxe není zcela rozšířená, přesto byly pozitivní účinky stříbra mnohokrát prokázány.

Široké využití

  • Koloidní stříbro se používalo v západní medicíně už od 19. století – třeba při nachlazení nebo u nebezpečné kožní infekce.
  • Později se začalo vyrábět přímo pro své léčebné účinky, dnes se přidává například do různých mastí.
  • Koloidní stříbro pomáhá při lokální léčbě popálenin, u bércových vředů, ran a kousnutí.
  • Používá se i v boji proti plísňovým infekcím kůže nebo nehtů.

Stříbrná vlákna i v prádle

Přestože z důvodu legislativy nelze koloidní stříbro považovat za lék, můžete se s ním setkat v řadě zdravotnických a kosmetických výrobků. Má totiž antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, které urychlují hojení – proto se stříbrná vlákna přidávají do obinadel, spodního prádla, ponožek, punčoch apod. Diskuzi vyvolává lokální aplikace koloidního stříbra v podobě kapaliny: zastánci tvrdí, že může léčit řadu nemocí (např. cukrovku) či zpomalit nástup AIDS, odpůrci jsou spíše skeptičtí.

Podpůrný prostředek při hojení

Koloidní stříbro není možné používat vnitřně, zakazuje to legislativa. Rozpustíte-li ho ve vodě, lze ho využít jako antiseptický prostředek na kůži – je účinným podpůrným doplňkem pro léčení chorob vyvolaných bakteriemi a viry. Zcela běžně se s koloidním stříbrem setkáváme při léčbě vleklých zánětů kůže či u obtížně hojitelných ran. Své místo má i v kosmetice, zlepšuje stav pokožky. Preparáty by neměly užívat osoby, které jsou na stříbro alergické.

(aši)

Zdroje:
http://www.livestrong.com/article/230785-how-to-heal-with-colloidal-silver/
http://www.ehow.com/how_5200629_heal-colloidal-silver.html

Datum publikace: 16.4.2013


Čtěte dále