Hojení rány startuje vápník 

Hojení rány startuje vápník 

Uzdravení rány je složitý děj, který má několik fází. Dosud nebylo jisté, jakým přesným mechanismem je tento proces zahájen. Nyní přišli vědci se zajímavým zjištěním. A hlavní roli v kauze hojení hraje kalcium. 

První impulz

Podle časopisu Current biology dochází při zranění k uvolnění velkého množství vápníku. Jeho náhle zvýšená hladina v místě rány funguje jako spoušť, která dokáže dát bílým krvinkám první impulz k zahájení hojení. Bílé krvinky se díky tomu aktivují a nahromadí se v ráně. A proč je tento typ krvinek tak důležitý?

  • Ničí bakterie, které ránu infikují a komplikují její hojení.
  • Zabraňují septikémii, tedy rozsevu bakterií v organismu, který může následovat po poranění.

Výsledky výzkumu ukazují, že zvýšení hladiny vápníku je úplně první děj, který následuje hned po vzniku rány. V buňkách na okrajích rány vznikne vápníková vlna, která postupuje dál přes těsná buněčná spojení. Pak se aktivuje specifický enzym, který do rány přiláká první bílé krvinky, čímž reguluje počáteční fázi hojivého procesu.

Přítel na vaší straně

O významu vápníku v průběhu hojení se vědělo již dříve. Až nyní však přišli vědci na to, jak důležitý je hned od prvních chvil po vzniku poranění. Tento prvek má ale v procesu uzdravování i další významné role:

  • pomáhá zastavit krvácení,
  • reguluje množení buněk pokožky,
  • je významný v pozdních stadiích hojení a při regeneraci tkáně.

Vápník má v léčbě ran již dnes nezastupitelné místo. Nejčastěji se přidává do alginátových obvazů, které zajišťují vlhké prostředí, příznivé pro léčbu. Tento objev přináší i nové možnosti, jak vápník využít k dalšímu urychlení a zlepšení hojení chronických ran.

(jez)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130214111608.htm

Datum publikace: 23.6.2013


Čtěte dále