Hojení rány: odhalte očím skrytý proces

Hojení rány: odhalte očím skrytý proces

Zánětové období neboli čištění

Ihned po narušení tkáně se tělo snaží zabránit nebezpečnému krvácení. Činí tak za pomoci vytvoření krevní zátky a stažením poškozených cév tak, aby vzácné tekutiny uniklo co nejméně. Zároveň je aktivován složitý systém krevní srážlivosti. Jakmile je dosaženo zástavy krvácení, dojde naopak k roztažení cév a ke zvýšení jejich propustnosti, aby bylo do místa poškození možné přivést co nejvíce enzymů, protilátek, živin a bílých krvinek. Ty mají mimo jiné za úkol odstranit odumřelé buňky, bakterie a vše, co by mohlo hojení komplikovat. Právě během tzv. stadia zánětu pociťujeme typické příznaky, mezi které v místě rány patří:

  • zčervenání,
  • otok,
  • bolestivost,
  • zvýšená teplota.

Fáze obnovy

Během této části hojení se vytváří zcela nová tkáň, která postupně nahradí tu, jež byla poraněním nevratně poškozena. Vznikají nové cévy, tvoří se kolagen a mezibuněčná hmota. Výsledkem je růžová granulační tkáň. Pokud je rána infikována, prokrvácena nebo obsahuje odumřelou tkáň, tato fáze se značně zpomaluje.

Zrání jizvy

Na povrhu granulační tkáně se v závěru hojení rány začne tvořit epitel (vrchní vrstva kůže), který poškozené místo bezpečně překryje. Vznikající jizva nakonec bude ještě několik měsíců dozrávat tak, aby byla dostatečně pevná.

Čím může pomoci sám pacient

Celková doba uzdravování záleží na mnoha faktorech, z nichž některé je možné ovlivnit. Napomoci ráně v jejím zhojení lze dostatečnou výživou, správným ošetřením a hygienou nebo nekouřením.

(veri)

Zdroj:

http://www.clinimed.co.uk/Wound-Care/Education/Wound-Essentials/Phases-of-Wound-Healing.aspx

Datum publikace: 29.5.2014


Čtěte dále