Do hor vyrazte jen s patřičným vybavením

Do hor vyrazte jen s patřičným vybavením

Pobyty na horách, zdolávání výškových překážek, vůně čerstvého vzduchu a nádherné přírodní scenérie lákají čím dál více turistů. Hory ovšem dokážou být nejen krásné, ale i zrádné. Počasí se může změnit téměř z minuty na minutu a o úrazy také nebývá nouze. Je proto dobré být připraven i na nenadálé události.

Na hory se pomoc dostaví pomaleji

Lezení po horách je sport. A jako takový má svoje rizika. Mezi nejčastější patří samozřejmě úrazy. Ať už jste zkušení, nebo se vydáte na delší výlet poprvé, několik důležitých věcí by měli mít na paměti všichni bez rozdílu. Za prvé je dobré uvědomit si, že hory jsou většinou vzdálené civilizaci. Cokoliv se přihodí, nelze řešit tak rychle a snadno jako ve městě. Proto jsou vhodné nejen opatrnost a nepřepínání vlastních sil, ale i vybavení. Malá nepříjemnost doma, velká na horách

Zapřemýšlejte o tom, které zdravotní „nehody“ se vám stávají za běžných okolností doma. Nejčastěji jsou to malé rány jako říznutí, škrábnutí, spálení od sluníčka, rozpraskané rty, puchýře na nohou. Pokud se vám něco z toho stane mimo civilizaci a nebudete mít s sebou nic na ošetření, vězte, že výlet už dále nemusí být příjemnou záležitostí. Myslet je třeba i na takové situace, jako je již zmíněné rychle se měnící počasí, kdy budete potřebovat silnější, či naopak slabší vrstvy oblečení.

Neočekávaně také můžete zůstat přes noc. Proto je dobré mít s sebou speciální fóliovou přikrývku, jídlo a pití.

Lékárnička vždy po ruce

Lékárnička s vybavením první pomoci a vaše léky, které pravidelně užíváte, by měly patřit do batohu zcela automaticky. Koupit si můžete příruční lékárničku již předpisově vybavenou, svůj účel ale splní i starší svačinová krabička, do které naskládáte několik základních věcí. A samozřejmě, nejvýhodnější je nosit ji tak, aby byla vždy po ruce. Mezi její vybavení by měly patřit:

  • sterilní náplasti, obvazy různých velikostí včetně elastického obinadla;
  • léky proti bolesti, zvracení a na alergii;
  • opalovací krém;
  • repelent;
  • ochranná tyčinka na rty s UV faktorem;
  • antibakteriální ubrousky nebo gel;
  • gelový polštářek na chlazení (využijete například při podvrtnutí kotníku);
  • HemaGel na rány; použijete ho všude tam, kde vzniknou odřeniny, škrábance, puchýře nebo spálení od sluníčka; HemaGel pomůže odstranit bolest a zrychlí hojení všech ran.

Vybavení lékárničky se bude samozřejmě lišit i podle místa, kam jedete. Pokud se vydáváte na pohodové horské výlety s každodenním návratem zpět do chaty, stačí základní pomůcky. Na měsíční výlet do Alp, kde budete každý den spoustu hodin na cestě a přespávat budete povětšinou venku, bude vaše „krabička první pomoci“ obsahovat podstatně více zdravotních pomůcek a léků.

Zdroj:

http://firstaid.about.com/od/travelinjuries/ss/06_travelkits_2.htm

(skl)

Datum publikace: 4.8.2013


Čtěte dále