Diabetes komplikuje hojení ran, mějte proto hladinu cukru vždy pod kontrolou

Diabetes komplikuje hojení ran, mějte proto hladinu cukru vždy pod kontrolou

Cukrovka je stav, kdy tělo neumí účinně využívat cukr. Ten poté v organismu škodí a mimo jiné zpomaluje i proces hojení. Vše probíhá pomaleji a stav rány se může dokonce i rychle zhoršit. Místo je proto nutné stále pečlivě monitorovat.

Proces hojení rány ovlivňují následující faktory:

1. Hladina cukrů v krvi

Vše začíná u cukrů. Jejich vysoká hladina v krvi postihuje cévní stěnu. Vysoký obsah cukru též negativně působí na proces hojení, ale zároveň může samotný vést k rozvoji ran.

2. Slabé prokrvení

Zúžené cévy vedou ke slabšímu prokrvení a menšímu zásobení rány kyslíkem. Zvýšené hladiny cukru snižují funkci červených krvinek a tím i přísun živin. Také jsou oslabeny bílé krvinky, které mají za úkol bojovat s infekcí.

3. Diabetická neuropatie

Tímto termínem se rozumí ztráta citlivosti. Jde o závažný problém, protože když vás nebolí puchýř nebo malá rána, tak ani nepoznáte, že se zvětšuje nebo zhoršuje jejich stav.

4. Oslabení imunitního systému

Vysoký obsah cukru drží bílé krvinky zkrátka, a tělo se tak nemůže adekvátně bránit. Bez efektivní imunity je jen otázkou času, kdy se rozvine infekce.

Co udělat pro zlepšení prokrvení

Nejdůležitější je udržet svoji hladinu cukru pod kontrolou, protože od toho se odvíjí ostatní obtíže. Mezi další opatření, která můžete udělat, patří:

  • Zdravá a vyvážená strava umožní udržovat hladinu cukru pod kontrolou a také pomůže procesu hojení. Důležité jsou především vitamíny a proteiny, stavební složky pro hojení.
  • Všímejte si svého těla, zvláště pokud máte pocit, že ztrácíte citlivost v nohách. Kontrolujte drobné oděrky na nohou a sledujte, zda se v nich nerozvíjí infekce. V případě závažného podezření vyhledejte lékaře.
  • Snažte se omezit tlak na ránu, abyste pomohli hojivému procesu.
  • Pravidelné aerobní cvičení snižuje výskyt chronických zánětů – pohyb navíc sráží dolů i hladinu cukrů.
  • Aby bylo zajištěno dobré krevní zásobení, je potřeba, aby bylo srdce a celý kardiovaskulární systém v pořádku. Fungující krevní zásobení brání rozvoji nových ran a pomáhá hojení.
  • Přestaňte kouřit a zlepšíte si celkové prokrvení těla.

Zabránit rozvoji otevřené rány je klíčové. Pokud se už poranění kůže objeví, je třeba zachovat chladnou hlavu a podniknout všechny potřebné kroky, aby mělo hojení volnou cestu a stav rány se nadále nezhoršoval.

(dak)

Zdroj:

http://www.woundcarecenters.org/living-with-wounds/how-diabetes-affects-wound-healing.html

Datum publikace: 2.3.2014


Čtěte dále