Dětské úrazy jsou strašákem léta. Snižte riziko na minimum!

Dětské úrazy jsou strašákem léta. Snižte riziko na minimum!

Máte zvídavého potomka, který každý měsíc přijde s tipem na nový sport, do kterého by se rád pustil? Buďte rádi, aktivita je základ správného vývoje jak těla, tak týmového ducha. Pro rodiče, kteří se obávají o zdraví svých dětí, máme pár rad, jak zvládnout každý sport bez problémů.

1. Konzultujte volbu s odborníkem

Před tím, než se začne s tréninkem, je dobré navštívit lékaře. Ten dítě prohlédne a zjistí, zda nemá nějaký závažný zdravotní problém. Při potížích s plícemi, srdcem, zrakem, sluchem, pohyblivostí či svalovou slabostí dokáže poradit, které aktivity jsou pro vašeho potomka vhodné nebo jak se s problémem vypořádat, a zůstat přitom stále aktivní.

2. Naučte dítě vnímat únavu

Většina sportovních zranění vychází z příliš velké zátěže, vyčerpání či slabé tělesné konstituce. Tipy na snížení tohoto rizika zní následovně:

  • Vždy používejte ochranné pomůcky – helmy a chrániče jsou nezbytnou součástí většiny sportů, musí ale být správně nasazené a v odpovídající velikosti.
  • Ujistěte se, že se dítě učí od profesionálního trenéra či učitele. Úrazy a zbytečné bolesti svalů často vycházejí ze špatně rozložené zátěže či opakování nesprávných pohybů. Dobrý trenér by proto neměl zanedbávat ani rozcvičku a závěrečné protažení.
  • Naučte potomka říci dost. Děti často nechtějí přiznat, že jsou unavené, ujistěte je proto, že není nutné snažit se vyčerpání a bolest přetrpět. 
  • Vyhněte se vysoce rizikovým aktivitám – boxování, motokáry, ale i trampolíny mohou být zbytečně nebezpečné.

3. Nešetřete na výbavě

Vedle helmy a chráničů se často mohou hodit i další pomůcky:

  • chrániče na zuby – tzv. mouth guard – chrání zuby i celá ústa a nejvíce se hodí při basketbalu, fotbalu, bojových uměních, ale i při jízdě na koni či při gymnastice;
  • suspenzor;
  • oční štíty či ochranné brýle.

Při výběru vybavení je důležité myslet též na správnou obuv. Například pro jízdu na kole jsou vhodné pevné boty s plnou špičkou i patou.

4. Zaveďte správný pitný režim 

Nejen během letních měsíců přichází v úvahu i nebezpečí přehřátí a dehydratace. Svaly se pak rychle unaví a dostavují se nepříjemné křeče. Abyste těmto potížím předešli, naučte děti několik pravidel:

  • Sportování je nejvhodnější v nejchladnějších částech dne, tedy hlavně ráno a večer.
  • Při zvýšené aktivitě je nutné doplňovat tekutiny každých 15 až 20 minut.
  • Nejlepší volbou je samotná voda, sportovní nápoje jsou dobré pro dlouhotrvající či velmi intenzivní trénink.

(jez)

Zdroj: 
www.webmd.com

Datum publikace: 22.6.2015


Čtěte dále