Cukrovku doprovází nepříjemný společník

Cukrovku doprovází nepříjemný společník

Diabetes – to není jen užívání léků, je to také velká starost o dolní končetiny. Jejich sebemenší poranění může být totiž začátkem velkého zdravotního problému.

Pojem „ diabetická noha“ je pro lidi trpící cukrovkou velkým strašákem. Vznik tohoto onemocnění totiž znamená různé zdravotní komplikace a třeba i několik měsíců léčby. Diabetikům se hůře prokrvují končetiny, špatně se hojí rány a může docházet až k odumírání tkáně. Správná a pravidelná péče o nohy je proto velmi důležitá. Mezi základní požadavky patří správná obuv. Měla by být pohodlná, měkká, tak aby nikde nezpůsobovala otlaky nebo odřeniny.

To platí i o ponožkách. Ty volte nejlépe bavlněné, s tzv. zdravotním lemem, tedy volnými gumičkami. Vyhýbejte se chození v botách naboso. I malý puchýř, odřeninka nebo škrábnutí je poraněním kůže, které je pro diabetiky nebezpečné. Rána se hojí velice pomalu a spíše se prohlubuje a zvětšuje, než aby tomu bylo naopak.

Když už je problém na světě

Někdy však ani sebevětší péčí poranění kůže nezabráníme. Pokud je ranka malá, nemusí být zprvu viditelná. Může se z ní však vyvinout vřed, jehož hojení trvá několik měsíců i let. Pro úspěšné hojení rány je třeba speciálních přípravků, gelů, obvazových materiálů a hlavně odborníka vzdělaného v této oblasti. Jen on dokáže správně posoudit vzhled rány a stadium jejího hojení a doporučí správné přípravky. Gáza a kysličník totiž opravdu nestačí. Rána potřebuje speciální péči, která zajistí tzv. vlhké hojení. Strhávání zaschlé gázy z rány je velice nežádoucí.

Co můžete udělat pro lepší hojení rány:

  1. Choďte na pravidelné převazy a kontroly. Užívejte všechny léky, které vám lékař doporučí, včetně antibiotik.
  2. Pokud máte nosit kompresivní bandáže, aplikujte je denně.
  3. Převazujete-li ránu sami doma, dodržujte pokyny lékaře nebo odborné sestry. Používejte všechny speciální obvazové pomůcky, které vám doporučí.
  4. Dehydratace a nesprávná výživa hojení ran zabraňují. K tomu, aby se diabetická noha začala zlepšovat, potřebujete hodně tekutin a hlavně správnou stravu s dostatkem vitamínů a minerálních látek.

Zdroj:

http://www.ehow.com/how_2228406_treat-foot-ulcers-from-diabetes.html

(skl)

Datum publikace: 26.10.2013


Čtěte dále