Chronické rány zacelí mobilní podtlaková pumpa

Chronické rány zacelí mobilní podtlaková pumpa

Špatné hojení přetrvávajících ran je problém velkého množství pacientů. Jen ve Velké Británii tak trpí přes 200 000 osob. Nyní však přichází na pomoc nová, doslova revoluční technologie. Pacienta nijak neomezuje a dosavadní výsledky jsou dle odborníků vynikající. 

Vzduchový obvaz

Liverpoolská nemocnice začala k léčení chronických ran využívat tzv. PICO systém.

  • Jde o miniaturní pumpu, která se připojí k obvazu.
  • Rána se tak pevně uzavře a pumpa vytvoří stálý podtlak působící na její povrch. V okolí poranění není nic jiného než vzduch.
  • Přístroj odvádí nadměrné množství zánětlivé tekutiny a díky podtlaku zvyšuje prokrvení poškozené oblasti.
  • Místo je tak čisté a s rychlejším prouděním krve se i rychleji hojí.

Léčba do kapsy

Léčba na principu podtlaku byla využívaná už dříve a není v oblasti hojení závratnou novinkou. Nyní je ale celý systém mnohem menší a mobilnější. Pacienti už nejsou upoutáni se svým přístrojem k nemocničnímu lůžku, ale mohou mít zařízení v kapse a používat ho, kdykoliv potřebují. Přitom nejsou nijak omezeni v pohybu ani v práci. Díky tomu je PICO systém revolucí v hojení ran.

Povzbudivá zpráva

Lékaři z liverpoolské nemocnice si výsledky pochvalují. Dříve se pacienti museli často vracet na převazování a čištění nehojících se ran, často končili i na oddělení plastické chirurgie. Nyní jsou více soběstační a počet potřebných chirurgických zákroků se výrazně zmenšil. Jednoduchý princip tak slaví velký úspěch.

(jez)

Zdroj:

http://www.news-medical.net/news/20130320/New-technology-to-heal-chronic-wounds-now-being-used-by-Spire.aspx

 

Datum publikace: 18.5.2013


Čtěte dále