Cestovní pojištění? Buďte připraveni na vše!

Cestovní pojištění? Buďte připraveni na vše!
Mnozí z nás před dovolenou řeší, zda v rámci Evropy stačí stávající zdravotní pojištění, nebo je lépe se připojistit. Na tuto otázku do velké míry odpoví skutečnost, že úraz nebo nemoc může přijít nečekaně, ale určitě je není dobré podceňovat.

Bez pomoci nikdo nezůstane

V členských zemích Evropské unie má český občan nárok na nezbytou zdravotní péči. Myšlena je péče akutní, tedy ta, kterou naléhavě potřebujeme. Týká se úrazů a náhlých stavů, jakými může být třeba infarkt.

Péče v nemocnici musí být cizinci poskytnuta úplně stejně jako ostatním lidem, které v dané zemi žijí. K získání nároku na zdravotní péči se stačí prokázat Evropským průkazem zdravotního pojištění. Budete-li nějakou částku platit v hotovosti, pečlivě si schovejte doklady o zaplacení. Těmi se po návratu domů prokážete u své zdravotní pojišťovny. Proplacena by vám měla být částka do výše, která by byla uhrazena institucí v té zemi, ve které proběhlo ošetření.

Dostanete-li se k privátnímu lékaři, budete si muset jeho služby zaplatit sami. Pamatujte na to zejména ve chvíli, kdy vám odbornou pomoc volá například hotelová služba. S největší pravděpodobností zvolí právě soukromého lékaře.

Připojištění se vyplácí i v zemích Unie

Pokud jedete do země, se kterou Česká republika neuzavřela mezistátní dohody, zdravotní připojištění si sjednejte zcela určitě. Připojištěním ale rozhodně nic nezkazíte ani při cestách do zemí Evropské unie. Mohou vám tak být následně proplaceny například doplatky za léky nebo ošetření v již zmíněných soukromých nemocnicích.

Nepodceňujte možné úrazy či nemoci

Úraz nebo onemocnění je to poslední, co bychom si na dovolené přáli. Ale stává se. Potom už bývá pozdě měnit něco na faktu, že jsme situaci podcenili. Možnost úrazu nebo jiné náhlé zdravotní indispozice proto berte jako fakt, který se může kdykoliv nechtěně přihodit, a buďte připraveni. Obzvláště v případě, že trpíte nějakým chronickým onemocněním.

Zdroj: http://www.cmu.cz/formulare/pruvodce.pdf

(skl)

Datum publikace: 18.7.2010


Čtěte dále