Bolí vás chodidla? Možná máte zánět

Bolí vás chodidla? Možná máte zánět
Bolest, která probíhá od paty až po prsty u nohou. Obvykle je největší v ranních hodinách, bezprostředně po probuzení, kdy uděláte své první kroky. Onemocnění způsobené vazivovými změnami, tzv. plantární fasciitida, je ukázkovým příkladem, kdy se z neřešené banality může vyklubat chronický problém.

Lenošení se nevyplácí

Dá se říci, že s jarem se zvyšuje riziko vzniku této nemoci. Většina lidí přes zimu spíše fyzicky stagnuje, a když pak náhle začnou se sportem, poranění nejen nohou jsou běžnými následky. Při plantární fasciitidě pacienti popisují svá muka jako trhání nebo pálení na plosce u nohy. Bolest se s chůzí zmírňuje, ale opět se vrací například po delším sezení. Toto zánětlivé onemocnění nejčastěji zapříčiňuje:

  • zvýšená fyzická aktivita, např. běh či chůze,
  • přibývání na váze,
  • časté chození po schodech,
  • na vině může být i špatná obuv – a podpatky nejsou prevencí.

Jak se léčí?

Pravdou je, že plantární fasciitida zpravidla do jednoho roku sama zmizí bez jakékoliv péče. Většina lidí ovšem vyhledá lékařskou pomoc, protože je bolesti v noze začnou značně omezovat. Existuje více léčebných postupů, které jsou závislé na příčině, příznacích a závažnosti stavu pacienta. Ve většině případů se při léčbě plantární fasciitidy využívá:

  • protahovacích cvičení,
  • ledování nohy,
  • v závažnějších situacích se předepisují protizánětlivé léky,
  • enzymoterapie – vyzkoušet můžete i tuto metodu v podobě polykání speciálních tabletek. Enzymoterapie dokáže tlumit bolest díky rozkladu látek, které bolest vyvolávají. Zároveň urychluje průběh hojení zánětu.

Aby nohy nebolely

Jako prevence pomáhá mírné rozcvičení a tzv. strečing vždy před sportováním – hlavně před během. Měli bychom dbát i na pravidelné protahování lýtek. Nejdůležitější je však správná souhra sportovní techniky s pohodlným a odpovídajícím oblečením a dalším potřebným vybavením. Nezapomínejte ani na pravidelnou hygienu, masáže, hydrataci za pomoci speciálních krémů. Každé zanedbání péče se nemusí vyplatit.

(mfil)

Zdroj: Labovitz J., Kim C. The Role of Hamstring Tightness in Plantar Fasciitis. Foot Ankle Spec. March 2, 2011.

Datum publikace: 12.5.2012


Čtěte dále