Běhání je fajn, ale musí být bezpečné!

Běhání je fajn, ale musí být bezpečné!

Při této aktivitě vznikají úrazy nejčastěji z důvodu přetěžování, neodhadnutí svých schopností, používání nevhodné obuvi či chyb v technice. Dobrá zpráva je ta, že většině zranění se dá předcházet. Následující kroky vám prozradí, jak na to.

1. Pozvolná zátěž 

Hodně běžeckých úrazů je způsobeno přepínáním a neodhadnutím vlastních schopností (příliš velká intenzita pohybu, nadhodnocená vzdálenost atd.). Důležité je postupovat opatrně, i při přidávání zátěže u tréninku. Není dobré navyšovat uběhlou vzdálenost o více než 10 % za týden. Tím předejdete bolesti a frustraci, a přesto časem svého vysněného cíle dosáhnete. Nezapomínejte ani na pravidelné protahování před startem i po doběhnutí. Je velmi důležité v prevenci zranění.

2. Správné boty 

Ujistěte se, že máte kvalitní obuv a správný typ pro vaše nohy i běžecký styl. Nevhodné boty mohou někdy i vystupňovat již existující problémy a způsobovat bolest nohou, kolen nebo kyčlí. Raději zajděte do specializovaného obchodu a nechte si s nákupem poradit. Boty byste měli obměňovat po každých 500 až 800 kilometrech.

3. Vhodný povrch

Ideálně se snažte běhat na površích, které absorbují nárazy. Co nejvíce se vyhýbejte betonu, protože je asi 10krát tvrdší než asfalt, a pro váš trénink tedy naprosto nevhodný. U delších běhů je dobré zvolit travnatý porost či hlínu. Další požadavek na správnou běžeckou trasu je její neměnnost – tedy dlouhodobě stejný povrch, pokud možno co nejrovnější či s táhlými zatáčkami.

4. Vyrovnaný trénink

Pokud budete stále jen posilovat svaly, které potřebujete při běhání, může dojít až k poškození kloubů. Například zranění kolene je často způsobeno větším zatěžováním lýtkových a zadních stehenních svalů, které jsou při běhu důležitější. Slabší čtyřhlavý stehenní sval pak nedokáže udržet čéšku ve správném postavení při jejím pohybu a to způsobuje bolest. Pokud ale začnete posilovat i tyto přední svaly, bolest brzy odeznívá.

Po zranění pomalu 

Nadměrný trénink je nejčastější příčinou všech zranění, proto myslete vždy na to, že pokrok vyžaduje čas a není dobré se snažit něco uspěchat. Pokud už k nějakému tomu zranění přece jen dojde, vždy se ujistěte, že je opravdu vše v pořádku, než se opět pustíte do sportování. Je dobré začínat pomalu a s lehčí zátěží.

(cabi)

Zdroj:

http://running.about.com/od/injuryprevention/ht/preventinjury.htm

Datum publikace: 14.4.2013


Čtěte dále