Amputace prstu na noze

Amputace prstu na noze

Pro dobrou životnost jednotlivých orgánů a částí těla je nutné dostatečné krevní zásobení. Jeho nedostatek způsobuje bolest a umožňuje vznik infekce. Pokud se včas neošetří, tkáň odumře (nekrotizuje) a může vyústit až v život ohrožující stav. Především diabetici se častěji potýkají s tímto zdravotním problémem, hlavně na prstech na noze. Jedinou možností léčby je odstranění (amputace) prstu.

Jak probíhá operace?

Jsou dvě možnosti: buď budete uspáni, tedy pod celkovou anestezií, nebo budete při vědomí a nebudete cítit bolest od pasu níže, tzv. spinální anestezie. Kromě prstu se může odstranit i kůže v jeho okolí, aby se lépe zahojil, a kůže se zašije přes ránu. Někdy je lepší nechat zahojit ránu bez jakýchkoliv stehů. Obvykle to trvá 3–4 týdny.
Jsou i jiné alternativy?
Existují, ale nejsou tak prospěšné jako samotná amputace. Pokud se prst nechá neošetřený, hrozí rozšíření infekce na ostatní prsty a nohou. Podpora krevního zásobení pomocí by-passu je neúčinná. Léčba laserem a RTG paprsky, která vyvolá roztažení artérií, je bez efektu. Alternativou k amputaci prstu je amputace výše na končetině. Velmi dobře se např. hojí amputace pod kolenem.

Jak se můžete připravit na operaci?

  • Přestaňte kouřit.
  • Zhubněte, pokud máte nadváhu.
  • Nechte si vyšetřit krevní tlak, srdce a plíce.
  • Důsledně si prostudujte doporučení nemocnice, pokud užíváte hormonální antikoncepci nebo podstupujete jinou hormonální léčbu.
  • Přineste si všechny užívané léky.
  • Nezapomeňte zmínit případnou alergii na léky, materiály, …

Co na vás čeká po operaci v nemocnici?

Pokud jste měli v minulosti respirační nebo kardiovaskulární problémy, může vám být pár hodin podáván kyslík maskou. Mnoho nemocnic v současnosti využívá pacientem řízenou analgezii, což znamená, že pacient má zavedený žilní vstup na ruce a stisknutím speciálního knoflíku si sám zavádí léky tišící bolesti podle potřeby. Samozřejmě je to kontrolováno, aby se zabránilo předávkování.
Pro dobré a rychlé hojení rány je důležité ránu převazovat, první převaz vás čeká do 24 hod. po operaci, následně je rána kontrolována každé 2–3 dny po dobu 2 týdnů. Případné stehy se vyjímají po 2 týdnech.

Možné komplikace

Kardiovaskulární a respirační změny hrozí hlavně při celkové anestezii, u starých lidí trpících především na onemocnění těchto orgánů (typicky u cukrovky). Je důležité, aby se operace uskutečnila co nejdříve, infekce a nekróza prstu výrazně zhoršují prognózu a riziko komplikací. Při spinální anestezii se může objevit přechodná porucha citlivosti, píchání a mravenčení v nohách. Zejména u kuřáků a obézních je nutné přestat kouřit a pohybovat se co nejdříve po operaci, aby byly dýchací cesty čisté a nemohla se vyvinout hrudní infekce. Jinou možnou komplikací je vytvoření krevních sraženin v hlubokém žilním systému dolních končetin (hluboká žilní trombóza) a v nejhorším případě se část sraženiny může odtrhnout, vycestovat do plic a ucpat tam cévy, což může být smrtelné. Aby se zabránilo tomuto závažnému stavu, podává se po operaci heparin a co nejrychleji se začíná s pohybovými cvičeními s pomocí sester a fyzioterapeutů. Aby se zamezila nebo alespoň zmírnila infekce v ráně, podávají se antibiotika. Krátce po operaci je časté, že pacienti mají pocit, jako by odoperovaný prst stále měli, a dokonce v něm cítí bolest (fantomová).


Přestože amputace prstu není závažná operace, není dobré ji podceňovat. Je důležité pravidelně a důsledně kontrolovat hlavně pacienty s poruchami cirkulace a cukrovkou. Studie ukazují, že šance na úplné zhojení rány je 40- až 60%.

(bri)

Zdroj: 

http://www.netdoctor.co.uk/surgical-procedures/amputation-toe.htm

Datum publikace: 15.12.2013


Čtěte dále