6 dietních tipů pro lepší hojení ran

6 dietních tipů pro lepší hojení ran

Kůže je největší orgán těla a potřebuje spoustu živin, například bílkoviny, vitaminy a minerály. Ty napomáhají tomu, aby byla pokožka zdravá, ale jsou důležité i tehdy, pokud dojde k poranění. Vyzkoušejte i vy následující dietní doporučení, která urychlují proces hojení.

Pro zdraví i krásu

  1. Vitamin C. Výživa s vysokým obsahem vitaminu C napomáhá při hojení ran. „Céčko“ je důležitý antioxidant – zvyšuje totiž pevnost pokožky a pomáhá při tvorbě kolagenu v kůži. Je také důležitý pro vznik nových krevních cév, což pomáhá při vstřebávání železa. Ideální jsou citrusové plody a listová zelenina.
  2. Zinek. Pomáhá tělu syntetizovat bílkoviny a podporovat tvorbu kolagenu, který je při hojení ran nezbytný. Pokud jíte dostatek masa, pak byste neměli mít s příjmem zinku problém. Jestliže maso nekonzumujete, poraďte se s lékařem, jak jinak můžete tento prvek do těla dostat.
  3. Vyvážená strava. Nic se nevyrovná správnému jídelníčku. Nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleniny, ale také na ořechy, drůbež, vejce a luštěniny. Jíst byste je měli každý den!
  4. Potraviny s nízkým glykemickým indexem. Máte-li nekontrolovanou cukrovku a vysoké hodnoty cukru v krvi, pak se rány budou pravděpodobně hojit mnohem pomaleji. Proto konzumujte potraviny s nízkým glykemickým indexem, tedy ty, které udržují hladinu cukru v krvi v normálu. Patří mezi ně například ovesné vločky, celozrnné pečivo, rýže Basmati, ovoce a mléčné výrobky. 
  5. Zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny zlepšují hojení ran, zejména v případě popálenin. Mají totiž protizánětlivý efekt. 
  6. Med a papája. Využijte med jako doplněk léčby při hojení poranění – má totiž antibakteriální vlastnosti a celý proces zrychluje. Totéž platí o papáje. Obsahuje jedinečné enzymy, které napomáhají při léčbě.

(aši)

Zdroj: http://www.medicalobserver.com.au/news/top-5-diet-tips-for-wound-healing

Datum publikace: 28.4.2014


Čtěte dále