S diabetem, ale bez amputace: 10 rad pro stále zdravé nohy

S diabetem, ale bez amputace: 10 rad pro stále zdravé nohy

Komplikace diabetu zahrnují poškození nervů a špatnou krevní cirkulaci. Tyto problémy dělají chodidla náchylná ke vzniku kožních vředů, které se mohou rychle zhoršit a obtížně se léčí. Pravděpodobným důvodem, proč se za posledních 20 let snížil podíl amputací dolní končetiny o více než 50 %, je lepší péče o nohy. Jakmile se vřed začne tvořit, je důležité ihned začít s protiopatřeními. Neléčený vřed, který způsobuje těžké poškození tkání a kostí, může vyžadovat chirurgické odstranění (amputaci) palce, nohy či větší části dolní končetiny.

Chraňte své končetiny!

Nejlepší strategií v předcházení komplikací diabetu je řádné dodržování léčebného režimu. Ten zahrnuje zdravou stravu, pravidelné cvičení, monitorování krevního cukru a braní předepsaných léků. Předejít problémům s chodidly významně pomáhá i správná péče o nohy. Inspirovat se můžete následujícími tipy.

  1. Prohlížejte chodidla. Denně si kontrolujte nohy, zda nemáte puchýře, řezné rány, trhliny nebo otok. Pokud máte potíže dosáhnout na chodidla, použijte k prohlídce zrcátko. Je-li i to pro vás obtížné, položte jej na podlahu nebo poproste o pomoc jinou osobu.
  2. Myjte nohy denně. Nejlepší je koupel ve vlažné vodě. Šetrně končetiny osušte, zejména prostory mezi prsty. Použijte pemzu k jemnému seškrábnutí kůže v místech, kde snadno vznikají mozoly. Posypte pudrem nebo kukuřičným škrobem prostor mezi prsty pro zajištění suchosti pokožky. Použít lze též zvlhčující krém nebo mléko.
  3. I s drobným problémem jděte k lékaři. Abyste předešli poškození kůže, neodstraňujte sami (a už vůbec ne pilníčkem či nůžkami na nehty) mozoly, kuří oka, puchýře nebo bradavice. Nepoužívejte chemické přípravky na odstranění bradavic. Navštivte lékaře nebo specialistu. 
  4. Stříhejte opatrně. Nehty na nohou zastřihávejte vždy rovně. Ostré okraje pilujte opatrně. Nejste-li schopni udělat si pedikúru sami, běžte k odborníkovi. 
  5. Nechoďte naboso. Předejdete tak zranění.
  6. Noste čisté, suché ponožky. Vhodné jsou produkty vyrobené z materiálu, který odvádí pot z kůže – třeba z bavlny a speciálních akrylových vláken, ne z nylonu. Vyhněte se ponožkám s těsnými gumičkami, které omezují cirkulaci. Škodit mohou i tlusté, objemné ponožky, které často špatně sedí a dráždí pokožku.
  7. Kupujte si kvalitní boty. Obuv musí správně sedět. Ideální jsou boty, které zajistí podporu a odpružení pat, nožní klenby a bříšek palců. Vyhněte se těsným a úzkým výrobkům, které stlačují prsty. Vhodné nejsou ani vysoké podpatky. Pokud je jedna noha větší než druhá, kupte si o číslo větší velikost. Lékař může doporučit nákup speciální, tzv. ortopedické obuvi. Zajistí přesný tvar nohy, podporu chodidla a rozložení váhy na nohu.
  8. Nekuřte. Konzumace tabáku poškozuje cirkulaci a snižuje množství kyslíku v krvi. Tyto cirkulační problémy mohou vyústit v těžší rány a špatné hojení. Navštivte odborníka, pokud chcete začít s odvykáním.
  9. Plánujte pravidelné kontroly. Lékař může prohlížet chodidla kvůli včasnému odhalení známek nervového poškození, špatné cirkulace nebo dalších problémů. Doporučuje se zajít k doktorovi alespoň jednou za rok.
  10. Berte poranění nohou vážně. Máte-li zranění, které se nezačalo rychle hojit, nebo jiné přetrvávající problémy, ihned kontaktujte specialistu. Ten nohy vyšetří a zvolí vhodný způsob léčby.

Neberte diabetes na lehkou váhu, dodržujte doporučení svého lékaře. I taková zdánlivá maličkost jako pravidelná péče o nohy předchází závažným komplikacím, které se bez odborného zásahu mohou dostat až do stavu vyžadujícího amputaci.

(ave)

Zdroj: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/amputation-and-diabetes/art-20048262?pg=1

 

Datum publikace: 28.12.2016


Čtěte dále