První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

Jak se správně postarat o říznutí či odřeninu? Každý z nás jistě tuší, jak drobnou ránu ošetřit. Ale děláme to správně, nebo se řídíme zažitými fámami?

1. Ránu hned vymyjte peroxidem nebo alkoholem

Fáma. Peroxid vodíku ani dezinfekce s obsahem alkoholu není nejlepším prostředkem k čištění rány. Oba dva totiž mohou obnaženou tkáň ještě více poškodit, a tak prodloužit její následné hojení. Nejlepší je drobnou ránu vyčistit studenou tekoucí vodou a mýdlem. Ránu oplachujte alespoň 5 minut, abyste se zbavili opravdu všech nečistot. Rány, které jsou velké, hluboké anebo nepřestávají krvácet, by měly být ošetřené odborníkem.

2. Ránu je nejlepší udržovat vlhkou

Pravda. Rány se ve vlhkém prostředí hojí rychleji. Tenká vrstva antibiotické masti zajistí jednak ideální prostředí, jednak také funguje jako účinná prevence infekce. Další výhodou vlhkého hojení je, že se obvaz na ránu nepřilepí. Tento způsob hojení se používá i v nemocnicích u velkých ran.

3. Vyhněte se náplastím, odřeniny potřebují „dýchat“

Fáma. Náplast ochrání ránu před špínou a také zabrání kontaktu s oblečením, které by mohlo citlivou kůži ještě dále poškodit. Náplasti tedy pomáhají rychlejšímu hojení. Pokaždé, když měníte náplast či obvaz, ránu vyčistěte. Tak zabráníte vzniku infekce. U řezných ran mají náplasti ještě další výhodu, a to že drží okraje rány u sebe. K tomuto účelu dobře poslouží leukoplast nalepená kolmo na ránu.

4. Náplast sundávejte pomalu

Pravda. Pokud sundáváte náplast příliš rychle, riskujete, že s náplastí strhnete i strup a tím se rána znovu otevře. Proto vždy sundávejte náplast pomalu a opatrně. Pokud máte pocit, že krycí materiál ke strupu přischl, před sundáváním ho namočte do teplé vody. Pokud si nechcete spolu s náplastí vytrhat i chlupy, strhávejte ji postupně, a to ve směru růstu chlupů.

5. Na spáleniny pomáhá máslo a led

Fáma. Přiložením másla či ledu na spáleninu si nijak nepomůžete, spíše naopak. Menší popáleniny chlaďte pod tekoucí vodou, dokud bolest nepoleví. Pokud se vám udělá puchýř, chraňte ho sterilním obvazem. Pokud je to možné, použijte nepřilnavé krytí a celou ránu obvažte jen jemně, aby krytí k ráně nepřischlo.

(mak)

Zdroj:
www.webmd.com

Datum publikace: 9.6.2015


Čtěte dále