Přichází opar? Začněte jednat při prvních náznacích!

Přichází opar? Začněte jednat při prvních náznacích!

Opar vyvolává herpes simplex virus, kterým se většina z nás nakazí již v dětství. Vir se zabydlí v mozku, kde číhá na vhodnou příležitost, aby vyvolal opar na rtu, v ústech nebo na obličeji. Potíže může spustit například stres, chřipka, pobyt na prudkém slunci nebo menstruace. Nezapomeňte, že opar je v akutním stadiu nejen velmi obtěžující, ale i vysoce nakažlivý.

Začněte s léčbou co nejdříve 

Viru se není možné definitivně zbavit, vždy bude v organismu přítomen. Bez léčby příznaky obvykle samy během 10–14 dní odezní. Předtím než puchýřek zmizí, obvykle praskne a pokryje se krustou, která se časem sloupne.

  • Nejúčinnější je terapie, která se zahájí už při počátečních příznacích. Tehdy je na rtu maximálně červená skvrnka doprovázena brněním či bolestí. V tuto chvíli na postižené místo nanášíme lokální krémy a masti s tzv. antivirotiky. Pokud začneme poctivě léčit včas, je pravděpodobné, že se opar nakonec ani neobjeví.
  • Ve chvíli, kdy už se puchýřek utvořil, můžeme se pokusit zkrátit dobu jeho léčby a ulevit si od bolesti, která opar doprovází. I v této fázi je možné užívat lokální antivirotika ve formě krému. K urychlení hojení rány a k zabránění vzniku jizvy lze použít přípravek HemaGel. Dobře se osvědčila i zinková mast, která puchýřek vysuší.

Zabraňte šíření oparu

Časté výsevy oparu nejenže snižují kvalitu života, ale mohou způsobovat i komplikace. U pacientů s horší imunitou (dlouhodobé užívání kortikosteroidů, infekce HIV a AIDS) se virus může šířit na mozkové obaly a vyvolat meningoencefalitidu nebo zápal plic. Nebezpečný je i výsev v okolí očí. Může být zasažena rohovka, což vede až k poruchám zraku. Při nevhodné péči o opar (propichování, škrábání) může časem vzniknout i karcinom rtu. Abyste zabránili rozsevu na větších plochách kůže, na puchýř nesahejte. Co nejčastěji si myjte ruce vodou a mýdlem. Pokud máte opar a jste zrovna objednaní k zubaři, schůzku zrušte.     

(brbr)

Zdroj: 

http://www.healthline.com/health/fever-blister-causes#Overview1

http://www.hemagel.cz/pouziti-drobne-poraneni

Datum publikace: 30.6.2016


Čtěte dále