Předejděte vzniku nevzhledných jizev!

Předejděte vzniku nevzhledných jizev!
Ačkoliv může být jizva někdy výrazem poněkud dobrodružnější povahy, pro většinu z nás představuje spíš kosmetický problém. A i když je v dnešní době možné různými metodami jizvy vyhladit, nebo i úplně odstranit, jistě je lepší jim v prvé řadě předejít. Čím se řídit, když nechceme, aby se nám rána zhojila nehezky?

Zapomeňte na peroxid

Byť se jako dezinfekce často doporučuje užití peroxidu vodíku, raději se mu vyhněte. Je to často používaný, ale poměrně agresivní prostředek, který kromě jiného ničí i zdravou tkáň v okolí vlastní rány. To může prodloužit celý proces hojení a zvýšit pravděpodobnost vzniku nežádoucí jizvy.

Vyhněte se slunci

Nejen že sluneční paprsky zpomalují hojení, rovněž mohou způsobit změnu barvy případné jizvy, která se pak stává mnohem výraznější. Pokud se slunci zcela vyhnout nemůžete, použijte alespoň krém s ochranným faktorem minimálně 20.

Využijte mokrého hojení

Už téměř odzvonilo hojení, při kterém se rána vysuší a vznikne strup. Tzv. mokré hojení pomocí nejrůznějších přípravků, například gelů, umožňuje ráně časnější zacelení a zabraňuje vzniku jizvy. Buňky se rychleji dělí a pohybují, zajištěno je ideální prostředí pro celý hojivý proces a rána je chráněna před případnou infekcí.

Masírujte a tlačte

Je známo, že tlakem a masáží rány lze předejít jizvení. Na zahojenou ránu tlačte prstem asi půl minuty. Tímto způsobem promasírujte celou délku poraněného místa, nikdy však po něm nepřejíždějte ze strany na stranu. Pořídit si dokonce můžete speciální destičky či tlakové obvazy, které masírují a tlačí za vás.

Pamatujte, že poraněné místo se jizvou zhojí vždy. Dokonce i po tom nejlepším plastickém chirurgovi, který použil ten nejšetrnější steh. Vy sami ale můžete tělu pomoci a výše zmíněnými opatřeními vytvořit jizvičku hezkou a nenápadnou!

(veri)

Zdroj: http://www.cbsnews.com/stories/2003/05/22/earlyshow/health/main555189.shtml

Datum publikace: 6.10.2009


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek