Popáleniny zachraňuje prasečí kůže

Popáleniny zachraňuje prasečí kůže

Popáleniny jsou stále jedním z největších a nejsmrtelnějších problémů medicíny. Ačkoli byly v jejich léčení za poslední desítky let zaznamenány velké pokroky, některé otázky se stále řeší obtížně.

Škára rozhoduje

Řeč je o rozsáhlých popáleninách, a to nejen co do šíře, ale hlavně do hloubky. Pokud je poničena pouze pokožka, může se kůže zhojit sama ze své spodní vrstvy, škáry. Je-li však spálena v celé tloušťce, tedy včetně škáry, schopnost regenerace již nemá. Takové popáleniny se spontánně hojí velmi dlouho. Výsledkem bývá kontrahovaná čili stažená jizva, kterou pokrývá pouze tenká pokožka. Ta postrádá odolnost i schopnost základních kožních funkcí, jako je pocení, citlivost a vytváření vitamínu D.

Ideál v nedohlednu

Výše uvedené nedokonalé hojení lékaře samozřejmě neuspokojuje, proto se snaží proces zkvalitnit. Ze všech známých metod má nejlepší výsledky přikládání kožních štěpů. Jednou z možností je vlastní štěp z jiné části těla, jehož rozsah je ale velmi omezený. Pokud začnete z jedné strany odebírat a na druhé přišívat, může vyvstat právě tolik problémů, kolik se jich vyřeší. Dokonalý štěp stále neexistuje. Kdyby ano, měl by následující vlastnosti:

  • byl by kdykoli k dispozici,
  • snadno by se aplikoval, 
  • odolnost vůči infekci by byla samozřejmostí,
  • nezpůsoboval by nežádoucí účinky,
  • měl by přijatelný vzhled,
  • byl by za rozumnou cenu,
  • uměl by obnovit všechny vrstvy kůže. 

Podpora zvířecí říše

Současné štěpy se dělí na dočasné a stálé. Jsou buď biologického původu, syntetické, nebo kombinací obou. Štěpy ze zvířat se zkoušejí aplikovat už po staletí a pořád nacházejí uplatnění. V dnešní době se používá mražená prasečí kůže. Slouží pouze jako dočasný kryt nebo náhrada kůže, která se k pacientovu tělu nepřihojí. Pouze k popálenině přilne a poskytuje jí ochranu po dobu hojení. Jistý vliv má na uzdravování nejspíše biologická povaha tohoto štěpu. Tedy přítomnost různých složek kůže, hormonů a růstových faktorů. Mechanismus ale zatím není do detailu znám. Výhodou prasečí kůže je, že nemá tendenci se přihojit, proto se ani neodhojuje v případě imunitní reakce.

Díky současným medicínským přístupům je tvorba jizev v průběhu hojení minimalizována. Vývoj metod náhrady kůže je zajisté největším pokrokem v léčbě popálenin.

(pez)

Zdroj: http://www.medscape.com

Datum publikace: 23.4.2016


Čtěte dále