Nenechte se zaskočit drobným poraněním

Nenechte se zaskočit drobným poraněním

aneb Co mít na cestách vždy s sebou

I když nepatříte zrovna mezi zdravotníky, na cesty s sebou jistě vozíte lékárničku pro případ nouze. Co by ale taková krabička první pomoci měla obsahovat, abychom si snadno a hlavně správně poradili s drobnými poraněními kůže, kterým se ani na dovolené často nevyhneme?

Dočista!

Prvním krokem u každého otevřeného poranění, tedy hned po zástavě případného krvácení, by měla být kontrola, zda je rána čistá. Například takové odřeniny, ty snadno propláchneme tekoucí vodou. Ale co trn, včelí žihadlo či zabodnutá tříska v prstu? Tím se dostáváme k první věci, která se v lékárničce jistě hodí. Je to pinzeta. Ta by však měla být vždy dokonale čistá, nejlépe sterilní. Během čištění může rána začít opětovně krvácet. Bývá to krvácení, které snadno zastavíme mírným tlakem přes sterilní čtverec.

Dezinfekcí proti infekci

Bez čeho se neobejdeme zcela určitě, je dezinfekce. Dezinfikováním poraněného místa předejdeme komplikacím, jako je rozvinutí infekce. Na výběr máme hned několik typů přípravků. Ty jodové ale mohou způsobovat nepříjemné alergie, proto pokud se u vás už dříve vyskytly alergické příznaky v souvislosti s jodem, použijte na ránu raději tříprocentní peroxid vodíku či jiný typ dezinfekce.

Pokud není zranění hluboké, viditelně znečištěné a rána nepřišla do kontaktu s hlínou či jiným podobně nebezpečným materiálem, můžeme si ho dovolit sami ošetřit a sterilně krýt. K tomu potřebujeme sterilní čtverce a obvaz; někdy si vystačíme jen s náplastí s polštářkem.

Co s popáleninou

Sterilní krycí materiál využijeme i v případě popálenin. Po důkladném chlazení proudící studenou vodou popáleniny s porušenou kůží sterilně přikryjeme a vyhledáme lékařskou pomoc. Je-li postižené místo pouze zarudlé a kožní kryt porušen není, můžeme použít panthenolovou mast či sprej, který na popáleninu naneseme. Vytvoří-li se puchýřky, nikdy je nepropichujeme! Pinzeta, dezinfekce, sterilní krycí materiál, nůžky a přípravky na popáleniny patří mezi ty nejzákladnější věci, které by měl mít ve své cestovní lékárničce snad každý. A to jsme popsali jen malou část celé výbavy, jen tu, která je potřeba na drobná kožní poranění.

(veri)

Zdroj:
http://firstaid.about.com/od/softtissueinjuries/a/06_stitches_2.htm
http://vademecum-zdravi.cz/drobna-poraneni/

Datum publikace: 28.9.2014


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek