Na co si dát o Vánocích pozor?

Na co si dát o Vánocích pozor?

Vánoční stromeček ozdobený, dárky zabalené, slavnostní menu navařené a upečené. Všechno se zdá být v nejlepším pořádku a myslíte si, že se už nic nemůže pokazit. Ale mýlíte se. Stále na vás číhají rizika, která mohou zničit Vánoce vám i vaší rodině. Na co si dát tedy pozor?

1. Otrava jídlem

Escherichia coli, Salmonela, Listeria a Campylobacter patří mezi nejobvyklejší bakterie, kvůli kterým můžete většinu vánočního času strávit na toaletě. Věnujte proto zvláštní pozornost potravinám, ze kterých připravujete sváteční jídlo. Nejde jen o zkaženost potravin. Problém také vzniká, když se dostává do kontaktu syrová a tepelně upravená strava, například zelenina a maso, neumytá zelenina s už připravenými potravinami apod. To bývá často příčinou infekce Campylobacterem. 

Nejlepší prevencí je umývat si ruce: před i po manipulaci s jídlem a po přípravě jednotlivých surovin. Zeleninu a ovoce byste měli před použitím důkladně umýt. Desky na krájení, kuchyňské povrchy a utěrky jsou také živnou půdou pro bakterie. Důsledné čištění těchto povrchů a praní utěrek zabrání vzniku nepříjemných zažívacích problémů, průjmu a zvracení.

Netřeba dodávat, že je třeba maso vařit důkladně. Pokud patříte k milovníkům ochutnávání jídel během vaření, ujistěte se, že používáte pokaždé jinou lžičku. Pokud máte pochybnosti o čerstvosti a bezpečnosti nějaké potraviny, raději ji vyhoďte a zbytečně neriskujte.

2. „Alergie“ na Vánoce

Trápí vás každý rok s příchodem Vánoc kašel, kýchání, rýma či bolesti hlavy? Mylně se domníváte, že jde o chřipku, a snažíte se ji vyhnat zázvorovým čajem? Je načase začít přemýšlet o vánočním stromku jako o možné příčině vašich potíží.

Někteří mohou být alergičtí na borovice, ale daleko častěji na plíseň, prach a roztoče. Předtím než si stromeček přivezete domů, pokuste se z něj ještě venku vytřepat co nejvíce prachu. Přírodní borovici opláchněte a nechte ji vyschnout v garáži nebo v koupelně. Tím ji zbavíte většiny plísňových spor, jakož i stop pesticidů. 

Nezapomeňte také na pravidelné a důkladné vysávání koberců a celého bytu. Pokud vám ani to nepomůže, nezbývá než vyměnit vánoční stromeček. Umělý stromek pro ty, kteří jsou citliví na alergeny borovice, zatímco přírodní borovice je vhodná pro lidi, které trápí alergie na roztoče.

3. Alkohol

Během Vánoc stoupá i počet případů otravy alkoholem. Rozbité skleněné ozdoby, něco rozlité na zemi a alkohol v krvi jsou skvělým návodem, jak se ocitnout na Vánoce na pohotovosti. Pamatujte, že všeho moc škodí. Doufám, že nemusíme připomínat, že alkohol a řízení auta nepatří k sobě. Zvláště opatrní buďte i u dětí, nenechte je bez dozoru a zamezte jim jakýkoli přístup k alkoholu.

4. Dárky pod stromečkem

Rozbalování dárků by také nemělo zůstat bez kontroly rodičů. Spousta hraček a her obsahuje malé části a hrozí udušení nejen u nejmenších. Pozor i na hračky s barvami na bázi olova. Dejte přednost renomovaným prodejnám a vyžádejte si i osvědčení o bezpečnosti dané hračky.

5. Stres

Vánoce představují jedno z nejvíce stresujících období přes rok. Vaření, pečení, nákupy, zdobení, vše musí být tip ťop. Pro lidi trpící psychickými problémy mohou být Vánoce největším zdravotním rizikem. Existují dokonce statistiky o tom, že na Štědrý den stoupá počet případů domácího násilí až o jednu třetinu. Pokud jste obětí domácího násilí nebo sami máte násilnické sklony, nikdy není pozdě popovídat si o tom s psychologem nebo psychiatrem. Zabráníte tak případným tragédiím v rodině.

Věříme, že vás tyto nepříjemné situace nepotkají, a přejeme vám nádherné, jedinečné a ničím nerušené Vánoce.

(bri)

Zdroj:

 http://www.steadyhealth.com/articles/health-busters-that-can-ruin-your-christmas-a2549.html?show_all=1

Datum publikace: 24.12.2014


Čtěte dále