Moderní materiály aneb Pokrok v léčbě ran nelze zastavit

Moderní materiály aneb Pokrok v léčbě ran nelze zastavit

„Humor je nejlepší náplast na rány života,“ řekl Wilhelm Bousset. V oblasti zranění lidské duše můžeme s autorem citátu souhlasit. Když si však váš syn odře při fotbale koleno nebo se babičce nehojí bércový vřed, nastupuje moderní medicína s pestrou nabídkou řešení.

Moderní krytí

Léčba ran zaznamenala v posledních desetiletích prudký rozmach. Postupně byla vyvinuta řada materiálů označovaných jako „moderní“ krytí, určených k místní léčbě ran všeho druhu. Představme si alespoň některé z nich.

Materiály založené na principu „vlhkého hojení ran“

Jedním z hlavních trendů v současném přístupu k léčbě ran je metoda tzv. vlhkého hojení rány. Vědci totiž dokázali, že ve vlhkém prostředí probíhá hojení rány významně rychleji než v suchém. Tento přístup k léčbě ran využívají krytí z hydrokoloidů, hydropolymerů a hydrogelů.

Algináty – dar z moře

Alginátová krytí jsou vyráběna z mořských řas a vyznačují se značnou nasávací schopností. Vlákna alginátu se se sekretem, což je tekutina vycházející z rány, změní v nepřilnavý gel, který účinkuje jako vlhký obvaz. Současně se sekretem rány pojímají zbytky odumřelých buněk, hnis a bakterie, což poukazuje na jejich čisticí efekt.

Zázrak jménem enzymy

Moderní léčebné prostředky obsahují enzymy, což jsou látky, které jsou tělu vlastní, ale v ráně jich bývá často nedostatek. Enzymatické prostředky nahrazují tento nedostatek vlastních enzymů zapojených do hojivého procesu a urychlují ho. K nejznámějším enzymům, které se v současnosti používají k hojení ran, patří papain, což je soubor enzymů získaných z plodů papáje.

Prostředky s kyselinou hyaluronovou

Mnohé ženy znají kyselinu hyaluronovou z kosmetických krémů proti vráskám. Krycí materiály s kyselinou hyaluronovou nahrazují nedostatek této látky v hojící se tkáni. Kyselina hyaluronová je důležitou součástí kůže. Sehrává významnou úlohu při regeneraci tkání, aktivuje totiž buňky zapojené do procesu hojení.

Znovuobjevený med

Antibakteriální a protizánětlivé účinky medu jsou známy odnepaměti. Již ve starověku se používal k léčbě kožních vředů a infekčních ran. Pro účely hojení ran se dnes vyrábí 100% čistý lékařský med, který se skládá z velké části z cukrů, malého množství vody, organických sloučenin a enzymů. Právě látky, které se dostávají do medu prostřednictvím včel, zajišťují antibakteriální účinky tohoto přípravku.

I nemožné se stane možným

Léčbě ran všeho druhu je v posledních letech věnována velká pozornost a vývoj nových metod a materiálů postupuje rychlým tempem dopředu. Slibné výsledky přináší např. výzkum kmenových buněk. To jsou buňky, které mají schopnost se dělit a přeměnit se na téměř jakýkoliv buněčný typ. Kmenové buňky by v budoucnosti mohly nahradit tkáně, které se nepodařilo jinými metodami obnovit a byly nenávratně zničeny. A regenerační medicína určitě přinese i další objevy.

(hah)

Zdroje:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495389/

http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2010/06/04.pdf

https://www.karger.com/Article/FullText/381877

Datum publikace: 7.9.2016


Čtěte dále