Kadidlo a myrha: pomocníci při hojení ran

Kadidlo a myrha: pomocníci při hojení ran

Kadidlo a myrha jsou vonné pryskyřice mající svůj původ v Africe a na Blízkém východě. Většina z nás si při zmínce o nich vybaví vůni kostela při půlnoční mši. Věděli jste ale, že se využívají i v léčbě kožních onemocnění a poranění?

Okénko do historie

Vánoce se kvapem blíží a naše kroky dříve či později zamíří do kostela nebo na vánoční trhy. Právě na těchto místech nás často omámí libá vůně kadidla a myrhy. Vonné pryskyřice z exotických krajin však nejsou žádnou novinkou, první zmínka o nich se nachází v samotné Bibli. Díky svým omamným vůním byly hojně využívány ve starověkém Egyptě i Římě pro zamaskování zápachu mrtvých těl. Kromě toho se už v tehdejších dobách využívaly k léčbě různých poranění. Jejich silné antibakteriální účinky zabránily rozkladu lidských těl a díky tomu můžeme i v současné době obdivovat tisíce let staré mumie. A jak se ve starověku používaly? Nejprve se rozpustily ve vodě a následně smíchaly s moukou, medem či zvířecím tukem. Vzniklá směs se potom přiložila na ránu. V současné době se myrha a kadidlo přidávají do mastí, balzámů, éterických olejů, mýdel či různých parfémů.

Léčivá síla myrhy

Účinky myrhy na lidský organismus jsou vskutku velmi široké. Vonná pryskyřice působí proti parazitům a bakteriím a nejspíše také proti vzniku nádorů. Při použití na kožní poranění se využívá ve formě tinktur či olejů. Na postižené místo se nejčastěji 2–3× denně aplikuje malé množství přípravku. Dávkování se ale může lišit podle druhu přípravku. Použití myrhy je zakázáno v těhotenství a při kojení. Žádné jiné závažné nežádoucí účinky však nebyly pozorovány.

Omamná vůně kadidla

Specifická vůně kadidla je neodmyslitelně spjata s obdobím Vánoc. Kadidlo používané v domácnostech je známo spíše pod označením františek. Éterické oleje uvolňované při hoření zvyšují podle výzkumů sebevědomí a snižují úzkost. I z těchto důvodů je kadidlo oblíbenou meditační pomůckou. Kadidlový olej je známý pro své blahodárné účinky na hojení ran a odřenin. V kombinaci s růžovým olejem je také velmi prospěšný pro léčbu suché a vrásčité pokožky. Tím však prospěšnost kadidla ani zdaleka nekončí. Kadidlový olej též zmírňuje příznaky onemocnění dýchacího systému. Uklidňující účinek kadidla pomáhá při dušnosti, astmatu či zánětu průdušek a hrtanu.

Kadidlo a myrha představují tradiční symboly vánočních svátků. Kromě jejich libé vůně, uvolňující mysl, však nacházejí podstatné uplatnění i v péči o lidskou kůži. Navíc díky jejich přírodnímu původu nehrozí žádnými závažnými nežádoucími účinky, a jsou tak vítanými pomocníky při léčbě ran.

(holi)

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/127201-benefits-frankincense-essential-oil/

http://www.woundsresearch.com/article/8088

http://www.drugs.com/npp/myrrh.html

Datum publikace: 22.12.2014


Čtěte dále