I ti nejmenší se někdy poraní

I ti nejmenší se někdy poraní
Každý rodič se jistě snaží co nejlépe opatrovat své dítě. Přesto se však může stát, že se i ti nejmenší zraní. Byť jde nejčastěji jen o drobné oděrky či škrábnutí, bohužel se můžeme setkat i s popáleninami, pokousáním, řeznými a jinými ranami. Jak se hojí dětská kůže?

Kůže miminek je zranitelná

Kůže novorozenců se značně liší od kůže dospělých. Není ještě dokonale vyvinutá, je tenčí, snadno zranitelná a ani její obranyschopnost není velká. Proto je velmi citlivá na infekci a složky nejrůznějších přípravků, které by mohlo rodiče napadnout na případné poranění aplikovat. Z tohoto důvodu je vždy lepší poradit se při jakémkoli poranění miminka s lékařem.

Ani u starších dětí se rána nemusí hojit snadno

Ačkoliv u dětí s přibývajícím věkem kůže i její obranyschopnost zesiluje, ještě to neznamená, že se vždy musí hojit snadno. Poranění totiž může být komplikováno infekcí, jako je tomu velmi často u kousnutí, a to jak zvířetem, tak člověkem. Existuje ale mnoho dalších faktorů, které mohou zhojení výrazně zpomalovat až znemožňovat. Je to třeba celkové onemocnění dítěte, nedostatek vitamínu C, špatná výživa či stav po chirurgickém zákroku.

V případě lehkého povrchového poranění mohou rodiče ošetřit ránu odpovídajícím způsobem sami. Je-li však zranění vážnější a hlubší, je nutné navštívit lékaře. Ten napomůže správnému zhojení vyčištěním rány, sterilním krytím, někdy se ošetření neobejde bez stehů. V případě podezření na možnost infekce lékař raději podá antibiotika.

Co se týče infekce samotné, měl by být každý rodič schopen rozpoznat její přítomnost v ráně dítěte. Mezi varovná znamení patří hnis vytékající z rány a horečka. Dále se může objevit výrazné zarudnutí, otok, zápach a změny citlivosti kolem poraněného místa.

„Namokro“ to jde lépe

Jedním z moderních trendů v medicíně je využití tzv. mokrého hojení. S pomocí speciálního gelu je zahojení různých druhů ran, od oděrek po popáleniny, rychlejší (až o 60 %) a bezpečné dokonce i pro děti. U nich zvlášť je pak jistě výhodné, že po tomto ošetření není nutné strhávat přischlé obvazy, což bývá obvykle bolestivé a pro děti traumatizující.

(veri)

Zdroj:
http://yourtotalhealth.ivillage.com/cuts-other-common-wounds-in-children.html?pageNum=1#1
www.peceodite.cz/clanek-novorozenecka-a-kojenecka-kuze-jeji-nejcastejsi-problemy.html
www.hemagel.cz

Datum publikace: 24.9.2009


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek