I při plavání se můžete poranit – je třeba myslet na techniku!

I při plavání se můžete poranit – je třeba myslet na techniku!

Plavecké rameno

Jedná se o jedno z nejčastějších poranění. Bývá způsobeno právě špatnou technikou plavání či přetěžováním ramene, zejména u lidí, kteří jsou v bazénu pravidelně. Vede k zánětu šlach svalů tzv. rotátorové manžety ramene, která, jak z názvu vyplývá, zajišťuje rotaci paže. Plavecké rameno se nejčastěji projevuje bolestí, která se ve vodě zhoršuje. Potíže ale mohou sportovci cítit i v pauzách mezi bazény, v nejtěžších případech je rameno bolí též v noci.

Trpí i kolena 

Poranění kolene vzniká nejvíce u plaveckého stylu „prsa“. Hrozí tak i příležitostným plavcům během léta a dovolených. Když totiž při tomto způsobu plavání z pokrčení natahujeme nohy, koleno se dostává do pozice vnější rotace. Pro tu není uzpůsobeno, a tak je vnitřní postranní vaz kolene zatížen. Zranění se projevuje bolestí v koleni, jeho otokem a začervenáním. Abyste se tomuto problému vyhnuli, stačí následující: 

  • střídejte během plavání styly,
  • dejte si od vody pauzu a protáhněte se,
  • posilujte svaly stehen i jiným cvičením. 

Citlivý krk 

Krk je velmi pohyblivá část našeho těla a značně náchylná k poraněním. Proto je potřeba dodržovat správnou techniku pohybu. Při volném plavání se snažte nedržet hlavu nad hladinou, ale mít ji ve stejné linii s krční páteří, s očima upřenýma dolů. Pokud provozujete kraul, pokuste se při nádechu otáčet celé tělo, a nejen šíji.

Bolest v bedrech

Tato potíž je opět nejčastěji spojena se špatnou technikou. U volného plavání stylu prsa je to nejčastěji dáno tím, že se pohybujete s hlavou nad hladinou, čímž příliš prohýbáte bedra. Při „motýlku“ bolest této části těla souvisí s tím, že se z vody vymršťujete pouze silou zad.

Křeče mohou vést k utonutí

Křeče během plavání jsou velmi časté. Mohou trvat jen několik sekund, ale také až 15 minut. Jelikož bolest často znemožní pohyb, mohou nás i ohrozit. Křeče se projevují náhlou kontrakcí svalů s bolestí a omezenou hybností dotčeného místa. Prevencí může být například doplnění hladin vápníku a hořčíku.

Jak se zraněním bránit

  • Před plaváním se rozehřejte a protáhněte, svaly se prokrví, uvolní a jsou méně náchylné ke zranění.
  • Nastudujte si správnou techniku plaveckých stylů a trénujte ji.
  • Posilujte svaly i jiným cvičením – vhodná je například jóga, která pomůže se zpevněním i zvýšením flexibility.

Pokud jsou však vaše potíže obtěžující, bolest stále neustupuje a znemožňuje vám běžné aktivity, určitě navštivte svého lékaře.

(cean)

Zdroj:

www.enjoy-swimming.com

www.physioroom.com

Datum publikace: 13.7.2016


Čtěte dále