DUPLIKOVANÝ ZDROJ_Péče o chronické rány? V první řadě skoncujte s tabákem!

DUPLIKOVANÝ ZDROJ_Péče o chronické rány? V první řadě skoncujte s tabákem!

Pacienti trpící chronickými ranami, ale též odborníci, co o ně pečují, by měli mít stále na zřeteli vztah mezi kouřením a uzdravováním se. Škodliviny obsažené v cigaretovém kouři totiž ovlivňují proces hojení systémově hned na několika místech.

A jak konkrétně může kouření škodit lidem s nehojícími se ranami? 

  • Prokrvení: dostatečný přívod krve, tedy přísun kyslíku, živin a imunitních buněk je nezbytný pro správný průběh hojení. Nikotin způsobí zúžení cév, které přetrvává ještě 30 až 45 minut po vykouření jedné cigarety.
  • Okysličení: oxid uhelnatý obsažený v cigaretovém kouři se váže na hemoglobin a po dobu 4 až 6 hodin zabraňuje vazbě kyslíku.
  • Tvorba kolagenu: kyslíkové radikály vznikající při kouření narušují tvorbu kolagenu a tím také tvorbu nové kůže.

Pacientům s chronickými ranami (bércové vředy, proleženiny, diabetická noha, komplikovaně se hojící pooperační rány) tedy rozhodně stojí za to zvážit zanechání kouření.

Jak lze více podpořit hojení

Pro zdárný proces hojení je nutný dostatečný přísun tekutin, tvorba kolagenu si zase žádá stravu bohatou na bílkoviny a vitamin C. Oxidační stres zmírňují vitaminy A a E, zinek a měď jsou důležitou součástí antioxidačních systémů. Neměl by chybět ani zinek jako stavební součást enzymů. Užívání enzymatických směsí má protizánětlivý účinek, snižuje otok a tvorbu krevních sraženin, usnadňuje průnik antibiotik do tkání a zlepšuje obranyschopnost organismu.

Poctivá péče je základ 

Chronická rána vyžaduje:

  • boj proti infekci, tedy používání tzv. vlhkého hojení a krycích materiálů se stříbrem a jódem,
  • odstraňování odumřelých tkání – jejich přítomnost zabraňuje hojení, usnadňuje rozvoj infekce a brání průniku účinných látek z krycích materiálů,
  • podporu tvorby nové kůže.

(jak)

Zdroj: www.sciencedaily.com

Datum publikace: 28.2.2015


Čtěte dále