Chronické rány: kouření hojení znesnadňuje!

Chronické rány: kouření hojení znesnadňuje!

Hledáte pádný důvod, proč skoncovat s tabákem? Pak vězte, že kouření výrazně zhoršuje a zpomaluje hojení ran, zejména těch chronických. Bojujete-li neúspěšně s bércovým vředem či diabetickou nohou, může být na vině právě kouření.

Důvodů, proč skončit s kouřením, je mnoho – od vrásčité pleti po zvýšené nebezpečí cévní mozkové příhody. Většina z nich je kuřákům opakována i v médiích či na krabičkách cigaret. O vlivu na procesy hojení už se ale mluví méně. Jen ve Spojených státech se přitom problém špatně se hojících ran týká přes 6,5 milionu lidí a tamější systém zdravotní péče stojí ročně přes 25 miliard dolarů. Proleženiny, bércové vředy a následky cukrovky v podobě otevřených ran jsou ale problémem i u nás. 

4000 toxinů

Každým nádechem cigaretového kouře do sebe nasajeme přes 4000 chemických toxických látek, které se dostávají do krevního oběhu a dále k případné ráně. Zde mohou napáchat mnoho škod:

  • Omezují tvorbu kolagenu, který se uplatňuje v procesu hojení.
  • Oxid uhelnatý zpomaluje tok krve do oblasti rány a zabraňuje kůži v jejích přirozených protizánětlivých a protibakteriálních obranných mechanismech.
  • Tak vzniká v ráně chemická bouře, která nejen zabraňuje jejímu zahojení, ale ještě umožňuje bakteriím, aby místo snáze infikovaly.

Stačí jedna cigareta, aby se omezil přísun okysličené krve do všech tkání těla. Balíček denně pak znamená dlouhodobý nedostatek kyslíku pro každou naši buňku.

Náplasti jsou bezpečné

Jednou z hlavních toxických látek, kterou obsahuje cigaretový kouř, je nikotin. I ten, když je vdechován, se podílí na zhoršení toku krve cévami. Ukazuje se ale, že u pacientů, kteří se svým zlozvykem končí pomocí odvykacích náplastí, se nikotin vstřebaný kůží ve stažení cév nijak neuplatňuje. K tomu, aby došlo k tzv. vazokonstrikci (stažení cév a omezení proudu krve), je totiž zapotřebí spolupůsobení dalších látek cigaretového kouře – oxidu uhelnatého či kyanidu. Užívání náplastí je tedy bezpečnou a důležitou pomocí v odvykání.

Nezbytná spolupráce 

Hojení chronických ran je složitý proces. Pro jeho úspěch je nutná nejen snaha lékaře, ale i spolupráce pacienta. Kromě péče o postižené místo, pravidelné hygieny a výměny obvazů je nutné zvážit i celkový životní styl a návyky. Zbavte se cigaret jednou provždy. Chronické rány totiž mohou končit i amputací. 

(jez)

Zdroj: www.sciencedaily.com

Datum publikace: 28.2.2015


Čtěte dále