Cestování se zdravotním postižením? Jde to!

Cestování se zdravotním postižením? Jde to!

Cestování zdravotně postižených je sice komplikovanější, ale rozhodně ne nemožné. Jak dopravci, tak poskytovatelé ubytování v cílových destinacích jsou stále vybavenější na zvýšené nároky návštěvníků s handicapem. Přesto je dobré se na takovou cestu dobře připravit.

Zdravotně postižení často čelí neadekvátnímu vybavení, předsudkům, dezinformacím a někdy i vyšším cenám vzhledem k nutnosti větší péče. Problémem je, že každý má trochu jiné nároky. Je proto velmi těžké být vždy připraven na všechny možné varianty postižení. Zde je několik tipů, jak předcházet komplikacím a jak si cestování užít naplno.

  1. Zavolejte předem:Ubytování handicapovaného cestovatele většinou vyžaduje přípravu. Ať už se jedná o uvolnění pokoje v přízemí, či speciální uspořádání nábytku, je vždy dobré zavolat předem a dohodnout se na všech detailech.
  2. Buďte přesní při popisování svých omezení: Pro většinu laiků může být pouhý název či obecný popis postižení nesrozumitelný, je proto potřeba pečlivě vysvětlit, co by mohl být problém, a s čím naopak není třeba lámat si hlavu. Čím více informací poskytnete, tím bude výsledná péče lepší.
  3. Nic nezatajujte: Nebojte se lékaři přiznat, kam se chystáte, jak dlouhý let vás čeká a jaké máte plány na místě. Může vám předepsat jiné léky, poradit, na koho se obrátit v případě problémů či jaké aktivity jsou pro vás nejvhodnější.
  4. Vezměte s sebou lékařskou zprávu a kontakt na odborníka: Poproste svého lékaře, aby vám napsal zprávu o vašem zdravotním stavu, pravidelně užívaných lécích a možných komplikacích. Nezapomeňte si na něho vzít kontakt pro případ potíží.
  5. Obstarejte si léky navíc: Většina lékařů doporučuje cestovat s jedním balením všech užívaných preparátů navíc. Náhradní léky hlavně uložte zvlášť, abyste v případě krádeže či jiných problémů nepřišli o všechno najednou.
  6. Zjistěte, jak je to s lékařskou péčí ve vaší cílové destinaci: S vyhledáním kontaktů vám může pomoci váš ošetřující lékař, pojišťovna či ambasáda.
  7. Mějte u sebe kartičku se základními informacemi: Měly by zde být údaje o vaší krevní skupině, alergiích, užívaných lécích a další zásadní informace o zdravotním stavu. Toto doporučení se týká i všech zdravých cestovatelů pro případ nehody či úrazu. 
  8. Vyhněte se přestupům: Vždy se snažte najít přímý spoj. Pokud není jiná možnost, nechte si na přestup větší časovou rezervu. 
  9. Přibalte náhradní díly a nářadí: Ačkoliv to může znít úsměvně, poškození invalidních vozíků během transportu letadlem nebývá výjimkou. Některé společnosti zase vyžadují rozmontování této pomůcky, aby manipulace s ní byla jednodušší. Pro všechny tyto případy je lepší s sebou malou sadu nářadí a některé náhradní díly mít.
  10. Informujte se o svých právech: V rámci Evropské unie bohužel není možné uplatňovat stejná práva pro cestovatele a pro místní zdravotně postižené. Například sleva v muzeu pro hendikepované může platit jen pro místní a cizinec nemá právo ji vyžadovat. Na druhou stranu v dopravě, ať už letecké, či vlakové, mají postižení právo na přepravu i asistenci, která je jim poskytnuta bezplatně. Více se dozvíte na https://www.euroskop.cz/.

(jez)

Zdroj:
www.independenttraveler.com

Datum publikace: 11.6.2015


Čtěte dále