Tipy, jak se vyhnout třem nejčastějším lesním nástrahám

Tipy, jak se vyhnout třem nejčastějším lesním nástrahám
Zelená barva, ticho a prostor k rozpuštění všech starostí. To jsou hlavní důvody, proč tak rádi chodíme do lesa. Aby čas strávený mezi stromy a zpěvem ptáků byl opravdovou relaxací, je třeba znát i případné nástrahy v podobě úrazů. A být na ně dobře připraven.

Správné boty nutností

Do lesa většinou chodíme pěšky. Někdy je procházka krátká, jindy se vydáme dále, než jsme zpočátku předpokládali. V obou případech je nutné mít správnou obuv. Většina úrazů, které se nám v lese mohou přihodit, se stanou kvůli pádu. Kořeny stromů nebo kameny totiž mnohdy ani nezpozorujeme pouhým okem, protože jsou skryty pod listím či jehličím. Snadno jsou pak příčinou toho, že se ocitneme na zemi s poraněním. Další hrozbou, která sice není častá, ale existuje, je uštknutí zmijí. Šlápnutí na hada znamená to, že ten se bude bránit. Pokud však máte pevnou obuv, hadí zoubky nemají šanci.

Horské kolo a jeho rizika

Stále více oblíbené je v náročném lesnatém terénu speciální horské kolo. Při sjíždění obtížných kamenitých kopců se nám vybaví hned několik možných úrazů. Nejčastějším je opět pád, a to na hlavu. Na helmu se opravdu nevyplatí zapomenout, stejně jako na chrániče na ruce a nohy. Náruživí cyklisti budou mít i rukavice a speciální boty. Správné a kvalitní vybavení je nutností, protože teprve pak se cítíte bezpečně a může přijít opravdový požitek ze sportu.

Nebezpečná žihadla

Krásná paseka s květinami a nádhernými vůněmi nemusí být jenom potěšením. Pokud trpíte alergickými reakcemi, neočekávejte, že v lese se vám zázračně vyhnou. To samé se týká vosího či včelího píchnutí. Je na místě mít s sebou patřičné léky, které užíváte. V případě anafylaktické reakce vás na odlehlém místě zachrání speciální injekční pero s adrenalinem. Noste ho s sebou i do lesa, pokud vám ho lékař na alergické stavy předepsal. S sebou je vhodné mít i přípravek na odřeniny, puchýře a píchnutí žihadlem. Tím je HemaGel, který se vám vejde do každého batůžku.

Zdroj: http://www.tutorials.com/04/0434/04346.asp

(skl)

Datum publikace: 20.9.2010


Čtěte dále