Jak o Vánocích neuhořet aneb Přežijte to ve zdraví

Jak o Vánocích neuhořet aneb Přežijte to ve zdraví

Občas se stane, že jsou přípravy a zvyky spojené s Vánocemi doprovázené i nepříjemnými nehodami, či dokonce zraněními. Kde všude na nás potencionální nebezpečí číhá a jak nejlépe se „svátečním“ pohromám vyhnout, to napoví následující řádky. 

Z plamínku může být peklo 

Jehličnatý stromeček je nádherná a neodmyslitelná vánoční dekorace. Zároveň se však může významně podílet na požáru vašeho bydlení. Víte, jak riziko plamenů snížit na minimum?

  • Živý stromek by měl být čerstvý, tedy barvy svěže zelené. Jehličí by mělo jít těžce odtrhnout od větvičky a v prstech by se mělo jen lehce ohnout, ne zlomit. Kmen bývá lepkavý od smůly.
  • Strom umístěte v dostatečné vzdálenosti od otevřeného ohně a topení.
  • Uřízněte několik centimetrů kmene, abyste odhalili čerstvé dřevo – tím bude tento symbol Vánoc lépe vstřebávat vlhkost ze svého okolí, což ho udrží déle svěžím. 
  • Ujistěte se, že veškeré dekorace zdobící stromek jsou nehořlavé.
  • Nikdy nepoužívejte na stromek skutečně hořící svíčky ani je nedávejte do jeho blízkosti. Máte-li přesto rádi jejich atmosféru, dbejte na používání nehořlavých držáků a umístěte svíčky na bezpečné místo, kde nehrozí jejich převrhnutí či shození.
  • Při použití elektrických dekorací zkontrolujte jejich stav a přečtěte si řádně možnosti použití. Na venkovní osvětlení používejte pouze ty, které jsou k tomu určené. Nenechávejte je zapnuté přes noc, nebo když opouštíte domov.
  • Vybíráte-li si umělý stromeček, ujistěte se, že je označen jako „žáruvzdorný“.

 Zdobte raději střízliví 

  • Při zdobení nepijte alkohol – zhoršuje koordinační schopnosti a zvyšuje tak riziko pádů.
  • Pro práci ve výškách si raději vyberte žebřík či štafle namísto stoupání na nábytek. Nezapomínejte na vhodnou pracovní obuv, která bude vaši nohu pevně držet.
  • Snažte se vyhnout používání křehkých či ostrých ozdob, obzvláště v domácnosti, ve které jsou malé děti. Drobné předměty, které by mohly děti spolknout či vdechnout, dejte z jejich dosahu.

Bezpečné rozbalování dárků

Po rozbalení dárků shromážděte a odkliďte všechen balicí papír, stuhy a obaly. V rukou malého dítěte by se mohly stát nebezpečnými a vést až ke škrcení či dušení. Pozor také na vhodnost předmětů, které darujete. Pro děti vybírejte dárky přiměřené jejich věku. Než si s nimi začnou hrát, přečtěte si návod k použití a s pravidly seznamte i nového a nedočkavého „majitele“. Pro děti mladší deseti let jsou vhodnější dárky na baterie než zapojitelné do zásuvky.

Po klidné svátky

  • Nezvedejte ani o Vánocích příliš těžká břemena, přestože vás tlačí čas. Raději si cestu zopakujte vícekrát nebo požádejte o pomoc někoho dalšího.
  • Uvědomte si, že i nevinné přemístění nábytku může být nebezpečné. Umístíte-li nějaký kus do dříve volného prostoru, může být příčinou zbytečného pádu.
  • Vyrazíte-li na sváteční návštěvy, dávejte pozor na děti. Domov vašich známých nemusí být uzpůsoben dětskému členovi.

Především však nezapomínejte, že Vánoce mají být plné pohody a lásky. Shon a stres si proto ponechte na zbytek roku.

(boba)

Zdroj:

http://www.virtualmedicalcentre.com/healthandlifestyle/safety-in-the-festive-season/419

Datum publikace: 23.12.2013


Čtěte dále