„Vodní“ poranění aneb Jaká nebezpečí číhají v moři

„Vodní“ poranění aneb Jaká nebezpečí číhají v moři

Raději si ani nechceme připouštět, že by nás ve vodě mohlo něco kousnout, žahnout či píchnout. Ovšem podobná poranění se v moři stávají relativně často a je lepší být připraven na to, jak se zachovat.

Dotek medúzy

Kromě tonutí, šlápnutí na mořského ježka či poškrábání se o mořské korály nás trápí nejčastěji mořské medúzy. Jak vlastně vypadají? Docela nenápadně. Plavou volně ve vodě, jsou mnohdy skoro průhledné a jejich cílem v žádném případě není nás agresivně napadnout. Přesto však blízká setkání s nimi nebývají příjemná. Ať už se jich jen dotkneme, nebo se zamotáme do jejich dlouhých chapadel, čeká nás nepříjemná bolest. Drobné váčky na chapadlech totiž obsahují jed a při kontaktu s kůží se dočkáme popálení.

Mezi další symptomy požahání medúzou mohou patřit:

  • intenzivní, pálivá bolest,
  • svědění a vyrážka,
  • nutkání na zvracení, průjem, bolest břicha a svalové křeče,
  • vážné reakce, jako například dýchací problémy, bolest na hrudi, problémy při polykání či bezvědomí – v těchto posledně uvedených případech je nutné volat lékaře, a pokud dojde u postiženého k zástavě dechu, pak zahájit resuscitaci.

První pomoc při požahání:

Pokud došlo ke kontaktu s medúzou, pak se co nejdřív budete chtít zbavit bolesti a zbytků chapadel.

  • Místo oplachujte slanou vodou či alkoholovým nebo octovým roztokem, pokud je máte k dispozici.
  • Vyvarujte se sladké vody – ta jen způsobí další uvolňování toxinu, což rozhodně nechcete.
  • Zbytky chapadel odstraňte pinzetou. Při jakékoliv manipulaci je dobré mít na sobě i gumové rukavice.
  • Místo potřete pěnou na holení a žiletkou oholte. Podobnou službu vám v nouzi poskytne i tvrdá telefonní či kreditní karta.

Buďte ve střehu

Doufejte, že se na dovolené nepotkáte s medúzou či mořskými ježky zapíchnutými v noze. Ostražitost je však na místě. Rozhodně se tedy nekoupejte tam, kde to není doporučeno. Tento zákaz většinou mívá svůj důvod a při neuposlechnutí vám hrozí problémy, kterých se na dovolené určitě chcete vyvarovat.

(skl)

Zdroj:

http://www.emedicinehealth.com/jellyfish_stings/page4_em.htm

Datum publikace: 29.7.2014


Čtěte dále