Umíte si správně ošetřit drobná poranění?

Umíte si správně ošetřit drobná poranění?

Ačkoliv řada drobných poranění vypadá vcelku neškodně, raději i tyto bolístky ošetřete. Protože i taková odřenina, škrábanec či povrchové říznutí kuchyňským nožem můžou udělat pěknou paseku, pokud například zhnisají. I když k takovým komplikacím dochází u zdravých lidí méně často než u osob nějak oslabených, komu by se chtělo riskovat. A proto – víte i vy, jak si s drobným zraněním správně poradit?

Dopřejte ráně pořádnou očistu

V první řadě je potřeba každé drobné poranění pořádně vyčistit. Viditelnou špínu nejsnáze odstraníte proudem studené tekoucí vody. Pokud se vám všechny nečistoty přesto nepodařilo odplavit, vezměte si na pomoc sterilní pinzetu. Na co je třeba také myslet, je okolí poranění. Na jeho očištění můžete použít mýdlo, snažte se ale, aby se nedostalo do kontaktu s vlastní ránou. Co se týče dezinfekce, u hlubokých ran ji aplikujte raději pouze v okolí rány. Máte-li k dispozici pouze dezinfekci obsahující jód, optejte se, nemá-li postižený na tuto látku alergii.

Když rána krvácí

Pokud rána krvácí, můžete pomoci účinným zatlačením na místo postižení. Tlačte přes čistou tkaninu nebo gázu. Začne-li krev prosakovat, pouze přidejte další vrstvu na tu původní a tlačte dál a o něco pevněji. U poranění končetin je výhodné zdvihnout krvácející ránu nad úroveň srdce.

Do čeho ránu „obléknout“

Je-li rána skutečně drobná, na místě, kde není drážděna oblečením, a nehrozí-li její znečištění, není jí třeba ničím krýt. V ostatních případech použijte alespoň polštářkovou náplast, lépe však sterilní čtverce. Moderní medicína upřednostňuje tzv. mokré hojení, kdy místo obyčejného krytí nanesete na ránu speciální gel. Ten jednak představuje jakousi ochrannou bariéru, jednak urychluje vlastní hojení.

Když jsme na ránu takříkajíc krátcí, je třeba navštívit lékaře. Je to především v těchto případech:

  • krev prosakuje i po 20 minutách silného tlaku nebo z rány přímo stříká,
  • rána je příliš hluboká,
  • rána je silně znečištěná,
  • má zející okraje nebo jeví známky infekce.

Důležité je tedy nejen umět správně ránu ošetřit svépomocí, ale také rozhodnout, kdy je třeba hledat pomoc u skutečných odborníků.

(veri)

Zdroj:

http://familydoctor.org/online/famdocen/home/healthy/firstaid/after-injury/041.html

Datum publikace: 6.12.2014


Čtěte dále