I poporodní rány je třeba dobře ošetřovat

I poporodní rány je třeba dobře ošetřovat

Přestože je žena po porodu zcela zaměstnána přáními a potřebami svého miminka, neměla by zapomínat sama na sebe. Pro tělo rodičky je totiž porod velkým zásahem, po kterém zůstanou rány. Jak se o poporodní rány správně starat, aby se zahojily co nejdříve?

Natržená či nastřižená hráz

V oblasti hráze se můžeme po porodu setkat buď s natržením, nebo s nastřihnutím. Nastřihnutí hráze (episiotomie) je chirurgický výkon, který usnadní dítěti průchod a zabrání tak samovolnému natržení. Oba typy ran se šijí, aby se rychleji zahojily.

Během prvních dnů po porodu je oblast hráze oteklá a velmi citlivá. Bolest je intenzivnější nejen při pohybu, ale také při močení. Moč totiž dráždí ještě čerstvou ránu. Pro zmírnění pálení zkuste polévat postižené místo studenou vodou, tím moč zředíte. Chlad ale pomáhá i na otok, proto můžete oblast hráze namáčet 5–10 minut v chladné vodě každý den až do úplného zhojení. Naopak se vyhněte vodě teplé, která by rozproudila v daném místě krev a bolest jen zhoršila.

Tím, jak se tkáně během hojení stahují, může docházet k zarůstání stehů, což může být provázeno nepříjemnými až bolestivými pocity. V takovém případě navštivte svého lékaře, který některé z nich odstraní a vám tím výrazně uleví. Samozřejmě nezapomínejte ránu udržovat v naprosté čistotě a suchu. Po dobu hojení se vyhněte jakýmkoliv ženským intimním sprejům či pudrům, které by mohly hojicí proces znesnadňovat.

Rána po císařském řezu

Rána po císařském řezu je velmi hluboká, sahá přes břišní stěnu až k děloze. Bolí hlavně při kašli, stolici či zvedání předmětů, neboli ve chvílích, kdy se zvyšuje nitrobřišní tlak. Ten tlačí na ránu zevnitř. Naopak zatlačením na ránu zvenku tuto bolest zmírníte. Nicméně minimálně dalších 6 měsíců je nutné vyhnout se větší fyzické námaze.

Do vyndání stehů postižené místo nekoupejte a udržujte ho v suchu. Až se rána zcela zacelí, můžete začít s pravidelnou masáží bříškem prstů, čímž zabráníte vzniku nevzhledných keloidních jizev.

Protože je rána hluboká, případná infekce by mohla být velmi nebezpečná. Proto jizvu a její okolí prohlížejte a při jakémkoliv větším zarudnutí, otoku či přítomnosti páchnoucího sekretu vyhledejte lékaře!

Ať už se děťátko dostalo na svět přirozenou cestou, či například císařským řezem, o rány je třeba pečovat se stejnou pečlivostí. Jen tak se totiž matka po porodu zotaví co nejdříve a může se plně věnovat svému miminku.

(veri)

Zdroj:

http://ezinearticles.com/?Care-of-Perineal-and-Cesarean-SectionWounds&id=1269879

Datum publikace: 13.12.2014


Čtěte dále