Domácí ohňostroj: jak přežít konec roku ve zdraví

Domácí ohňostroj: jak přežít konec roku ve zdraví

Staré rčení praví, že jak na Nový rok, tak po celý rok! Určitě uznáte, že i proto není vhodné začínat první hodiny nového roku v čekárně chirurgické ambulance. Pokud jste však fanoušky zábavné pyrotechniky a silvestrovské oslavy si bez pořádného domácího arzenálu nedokážete představit, je dobré při nákupu dodržovat několik zásad:

  1. Nikdy nenakupujte pyrotechniku ve stáncích, ale vždy v kamenných obchodech.
  2. Kupujte vždy výrobky s nepoškozeným obalem a českým návodem.
  3. Zkontrolujte, zda je na výrobku uveden výrobce, třída nebezpečnosti (první až třetí – první třída je nejméně nebezpečná), číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti.
  4. Po nákupu udržujte pyrotechniku v suchu a teplu.

Pozor, už střílí!

Půlnoc už se blíží a všichni už jsou natěšení na odpalování ohňostroje, kdo se však této role zhostí? Správně by měla ohňostroje odpalovat dospělá osoba, která není pod vlivem alkoholu. Děti smí odpalovat pouze výrobky první třídy. Při manipulaci s pyrotechnikou nikdy nemiřte na sebe či druhou osobu! A co odpalování z ruky? Právě v souvislosti s ním vzniká nejvíce úrazů, a proto by měla být pyrotechnika vždy odpalována podle návodu z lahve nebo ze země.

Nejčastější jsou popáleniny

Menší či větší spáleniny jsou nejčastějším úrazem vzniklým v souvislosti s odpalováním ohňostroje. Jak v takovém případě postupovat?

  • V případě menších spálenin (většinou v oblasti dlaně) vložte postiženou oblast asi na 10 minut pod tekoucí studenou vodu a poté přikryjte sterilním obvazem.
  • Pokud spálenina pokrývá větší oblast těla nebo je závažnější (objevuje se velké množství puchýřů, kůže je poškozená či zuhelnatělá), ihned navštivte lékařskou pohotovost nebo zavolejte rychlou záchrannou službu!
  • Během čekání na lékařskou pomoc je opět dobré postiženou oblast chladit studenou vodou.
  • V žádném případě však nestrhávejte přiškvařené oblečení, nedávejte na postiženou oblast krémy, masti nebo lepicí obvazy ani nepropichujte puchýře!

Když hoří oblečení

Při odpalování ohňostroje může snadno odskočit jiskřička na váš oděv, který rychle vzplane. Zapamatujte si čtyři důležité kroky k uhašení postiženého:

  1. Zastavit ho – hořící člověk často panikaří a snaží se utéct a tím ještě více rozdmýchává plameny.
  2. Shodit postiženého na zem.
  3. Zabalit ho do přikrývky, kabátu nebo koberce – ujistěte se však, že jsou z nehořlavých materiálů, jako je například vlna.
  4. Válejte postiženého po zemi, dokud plameny neuhasnou.

V případě vzniku popálenin pak postupujte podle výše uvedeného návodu.

Hrozí šok i podchlazení

Pokud je zraněný bledý, cítí se slabě a má chladnou kůži, může být ohrožen šokem nebo podchlazením. V rámci první pomoci je nutné zajistit následující:

  1. Zavolejte rychlou záchrannou službu.
  2. Zraněného přeneste do tepla, a pokud to nejde, položte ho na zem a zabalte ho do deky, zimních bund nebo čehokoliv, co ho bude udržovat v teple.
  3. Při podezření na šok postiženému nepodávejte jídlo, pití ani cigarety! Pokud se jedná o pouhé prochladnutí, můžete mu po malých doušcích dávat teplé nealkoholické nápoje a vysokoenergetické potraviny, jako je například čokoláda.

Oslavy konce roku se při neopatrné manipulaci s pyrotechnikou mohou proměnit až v drama hodné akčních filmů, proto raději nakupujte kvalitní pyrotechniku z ověřených obchodů a dodržujte návody k použití. Přece jen je mnohem lepší trávit oslavy v kruhu svých nejbližších než s lékaři na pohotovostech.

(holi)

Zdroj: http://www.sja.org.uk/sja/about-us/latest-news/news-archive/news-stories-from-2008/november/fireworks-first-aid.aspx

Datum publikace: 29.12.2013


Čtěte dále