Transplantace kůže: zachraňuje životy, někdy však tělo řekne NE!

Transplantace kůže: zachraňuje životy, někdy však tělo řekne NE!

Transplantace kůže neboli odběr kožního štěpu je chirurgickým zákrokem. Odejme se při něm potřebná pokožka z jedné části těla, tzv. dárcovské, a přesune se tam, kde je kožní kryt poškozen nebo chybí kvůli poranění či nemoci. Důvody pro tento druh operace bývají následující: 

  • kožní infekce,
  • hluboké popáleniny,
  • velké, otevřené rány,
  • proleženiny,
  • špatně se hojící vředy.

Transplantace kůže vyžaduje hospitalizaci. Většinou probíhá v celkové anestezii, takže pacient během ní spí a nevnímá žádnou bolest.

Individuální výběr 

To, jaký typ kožního štěpu postižený potřebuje, určí lékař s ohledem na konkrétní zdravotní problém. Štěpy lze rozdělit podle jejich síly na dva základní druhy: dermoepidermální a štěp v plné tloušťce.

  1. Dermoepidermální štěpy. Sestávají pouze ze dvou vrstev kůže – pokožky a škáry. Jsou vhodné pro pokrytí velkých ploch. Bývají hladké, lesklé a náchylnější k poškození. Mohou být světlejší než okolní pokožka. Nerostou se zbytkem kůže, takže děti, které podstoupily tento typ transplantace, potřebují ve starším věku dodatečné štěpy.
  2. Štěpy v plné tloušťce kůže. Zahrnují odebrání nejen horních vrstev kůže, ale i svalů a cév. Využívají se k pokrytí menších míst a viditelných partií těla, jako je například obličej. Přizpůsobují se růstu těla a barvou splynou s okolím.

Co se bude dít nejen na sále

Transplantace kůže se plánuje většinou pár týdnů dopředu. Před operací byste měli vysadit některé léky, zejména ty ovlivňující srážení krve (aspirin, warfarin). V den zákroku, od půlnoci, byste neměli jíst, pít ani kouřit. Na vše potřebné pacienta upozorní včas ošetřující lékař. A jak probíhá samotná transplantace? 

  1. Do nemocnice přijde pacient ráno v den zákroku. Obdrží tzv. sálový oděv a je mu zavedena nitrožilně kanyla neboli trubice pro podávání léků a infuzí (nejčastěji do horní končetiny).
  2. Poté je převezen na operační sál, kde mu anesteziolog aplikuje celkové anestetikum – znecitlivující látku, po které usne. 
  3. Chirurg začne operaci odebráním kůže z dárcovského místa. Dermoepidermální štěp se odebírá z oblastí krytých oděvem, jako je kyčel nebo stehno. Pro štěp v plné tloušťce kůže se doporučuje břišní nebo hrudní stěna.
  4. Následně se štěp co nejrychleji, ale opatrně přesune do potřebné oblasti a fixuje se obvazovým materiálem, svorkami nebo stehy. Samozřejmě se obvazem překrývá i oblast, odkud byla kůže odebrána.
  5. Po zákroku pacienta převezou na pooperační pokoj. Zde je pod neustálým dohledem zdravotnického personálu, jsou mu pravidelně kontrolovány životní funkce a podávány léky na tlumení bolesti.

Nemusí to vyjít  

Pokud vám transplantovali dermoepidermální štěp, počítejte s tím, že si pár dní v nemocnici poležíte. Lékař se potřebuje ujistit, že se vše správně zahojilo. Štěp by měl ideálně začít tvořit nové krevní cévy pro spojení s kůží do 36 hodin. Pokud se cévy nezačnou tvořit, může to být znakem, že vaše tělo „záplatu“ odmítlo. Pak budete potřebovat novou operaci a nový štěp. Transplantace štěpu v plné tloušťce vyžaduje pobyt v nemocnici dlouhý zhruba 1 až 2 týdny.

Spěch transplantaci kůže škodí 

Při propouštění z nemocnice vám lékař předepíše léky proti bolesti a poučí vás, jak se máte správně starat o štěp i odběrové místo, aby se zabránilo infekci. Následující 3 až 4 týdny je nutné odpočívat a nenamáhat se, neboť i minimální fyzická zátěž může obě operované plochy poškodit. Odběrové místo se zahojí do 2 až 3 týdnů a lékař vás poučí, kdy přesně je vhodné začít s běžnými denními aktivitami. Velmi důležitá je i rehabilitace, konkrétně fyzioterapie (celková rehabilitace pohybového systému) a ergoterapie (léčba prováděním pracovních činností).

(bri)

Zdroj: 

http://www.healthline.com/health/skin-graft#Overview1

Datum publikace: 14.4.2015


Čtěte dále