Riziko vzniku rakoviny kůže: ani v zimě nejsme chráněni!

Riziko vzniku rakoviny kůže: ani v zimě nejsme chráněni!

Ultrafialové záření má v sobě tři složky, přičemž dvě z nich dosáhnou zemského povrchu. Jedná se o záření UVA a UVB. Paprsky UVA se dostanou hlouběji do kůže a poškozují škáru (vrstvu, která chrání tělo). Škára obsahuje mimo jiné elastická vlákna, která udržují kůži napnutou. Jejich poškození znamená rychlejší stárnutí pokožky a tvorbu vrásek. A co je poškozené, je samozřejmě i zranitelné. Záření UVB se vstřebává v pokožce. Oba tyto typy UV záření sice zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže, v malé míře jsou však i potřebné. Naše tělo si totiž umí díky nim vyrobit tolik potřebný vitamín D. Proto je vhodné na určitou dobu pokožku (hlavně obličeje a horních končetin) slunci vystavit. Jedná se ale pouze o kratší interval – přibližně na 20 až 30 minut 2krát až 3krát týdně.

Riziko tkví v odrazu

UV záření je v zimě nebezpečné hlavně proto, že se v různé míře odráží od prostředí. Japonští vědci ve své studii tvrdí, že od sněhové pokrývky se odráží až 80 % UV záření ze slunečních paprsků. Proto může být velice rizikovou činností například lyžování na horách za nádherně slunečného počasí bez slunečních brýlí a dostatečně chráněné pokožky.

Zásady správné ochrany

Ochrana před sluncem je v zimě jednodušší než v létě. Chodíme více oblečeni, a plocha kůže vystavená slunci je tedy menší. Na druhou stranu je ale procento odraženého UV záření vyšší (za předpokladu, že nemáme zimu na blátě) – odhalené části těla je třeba chránit o to důkladněji. Platí pro to několik zásad:

  • Omezení pobytu. Pohybujte se na slunci podle zásady „všeho s mírou“.
  • Opalovací krémy. Nejlépe s faktorem 15 a vyšším (pro děti 30). Samy o sobě ale neznamenají stoprocentní ochranu. Jsou spíše doplňkovým opatřením k těm ostatním. Krém je třeba nanášet v dostatečném množství a často. Udává se, že na obličej a horní končetiny je nutné aplikovat cca 2 čajové lžičky, na celé tělo pak přibližně 2 polévkové lžíce. Pro lepší ochranu je dobré se namazat 20 až 30 minut před odchodem, pokud se na slunci zdržíme déle, je třeba vrstvu krému každé 2 hodiny obnovovat – u dětí i častěji.
  • Dobré oblečení. Nejlépe proti průniku UV chrání suché tmavé oblečení z umělých tkanin.
  • Sluneční brýle. Měly by vždy dokonale padnout. Tmavší skla neznamenají nutně lepší bariéru proti UV záření. Chemikálie používaná ve slunečních brýlích jako ochrana proti ultrafialovému záření je průhledná. Tmavá skla spíše způsobí rozšíření zornice, a pustí tak do oka více nebezpečných paprsků. 

(ivh)

Zdroj:

http://www.patient.co.uk/pdf/4850.pdf

http://archive.indianexpress.com/news/sunbathing-more-dangerous-in-snow-than-on-the-beach/551968/

http://www.sunsmart.org.uk/UV-the-sun-and-skin-cancer/how-do-we-know/sunsmart-campaign-evidence-base

Datum publikace: 8.4.2015


Čtěte dále