Jak se hojí kůže, která má svá léta

Jak se hojí kůže, která má svá léta
Kůže patří mezi velmi důležité orgány. Kromě jiného kryje celé naše tělo. Bohužel ale stárne spolu s člověkem a to má vliv na její funkce. Stává se zranitelnější, rány se obtížněji hojí. K jakým změnám v kůži dochází a čím může být hojení ve stáří komplikováno?

Kůže se skládá ze tří základních vrstev: pokožky, škáry a podkožního vaziva. Druhá a třetí vrstva se ve stáří podstatně ztenčují, což činí kůži mnohem zranitelnější. U mladého dospělého člověka se buňky pokožky, tzv. keratinocyty, obměňují každé tři týdny.

Tenčí a tenčí

S přibývajícím věkem se tato rychlost znatelně snižuje. Je to dáno tím, že se tyto buňky pomaleji dělí, což také vede k pomalejšímu hojení ran. Bílkovina, která se významným způsobem účastní hojivých procesů, se nazývá kolagen. Ve stáří dochází ke změnám v jeho tvorbě i struktuře a to brání rychlému uzavření rány. Suchost a sníženou elasticitu kůže, a tedy tendenci k trhlinkám zase zapříčiňuje špatná funkce mazových a potních žlázek, která je pro stáří rovněž typická.

Bez krve to nejde

Důležitou podmínkou správného zhojení jakéhokoliv poranění je dobré krevní zásobení daného místa. Drobné cévky v kůži starších lidí však ztrácí své původní uspořádání a kolabují. K postižené oblasti se tak nemohou dopravit potřebné krvinky a látky, které jsou pro hojení nepostradatelné.

Poruchy prokrvení ale mohou být i na úrovni větších cév. Postižena je tak například i celá končetina, na které se každá rána bude hojit špatně. Tato situace je tolik typická pro bércové vředy u lidí trpících cukrovkou. Stejně tak i u proleženin může z velké části právě nedokonalé prokrvení za jejich špatnou hojitelnost.

Staří lidé bývají často nemocní. Ať už trpí cukrovkou, onemocněním srdce a cév, chudokrevností, nebo jsou nedostatečně živeni, všechny tyto okolnosti značně komplikují hojení. Rovněž obranyschopnost organismu bývá narušena, proto se rána sama o sobě hojí pomaleji, ale také může být snadněji infikována. Vždy je tedy lepší ani tu nejmenší ranku na kůži, která má svá léta, nepodceňovat!

(veri)

Zdroj: http://www.rdns.org.au

Datum publikace: 12.10.2009


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek