Cukrovka v roli protivníka při hojení ran

Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Cukrovka trápí značnou část obyvatelstva. Jednou z nepříjemných obtíží, které s sebou přináší, je snazší tvorba ran a jejich zdlouhavé a často komplikované hojení. Co však stojí za touto skutečností, proč se diabetikům rány nehojí stejně snadno jako lidem bez tohoto onemocnění?

Zákeřný cukr

Jednou z příčin špatného hojení diabetické rány je samotný cukr. Jeho zvýšená hladina v krvi způsobuje změny ve struktuře cév, jejichž stěna zesiluje. To omezuje tolik potřebný vydatný průtok krve do postiženého místa. Rána vyžaduje ke svému zhojení dostatek živin, kyslíku a jiných důležitých látek, které se k ní z tohoto důvodu nedostávají.

Zpomalené krvinky

Další místo, které cukrovka zasáhne, je imunitní systém. Zpomaluje se pohyb bílých krvinek k místu zánětu a zhoršená je rovněž schopnost tzv. fagocytózy, jedné ze zbraní organismu proti bakteriím. Jsou-li tyto dva systémy postiženy, jako je tomu právě u cukrovky, tělo se hůře brání všemožným nákazám. Proto se u diabetiků snadněji rozvíjí infekční komplikace v ráně, čímž se její hojení značně ztěžuje a zpomaluje.

Špatná výživa

Ačkoliv jsou diabetici druhého typu na první pohled spíše obézní, ve skutečnosti bývají často až podvyživení. A právě dostatečná výživa s omezením jednoduchých cukrů a tuků a naopak s vyváženým příjmem bílkovin je předpoklad správného hojení ran.

Zhojení rány u diabetika může trvat i několik měsíců. Proto je důležitá nejen kvalitní ošetřovatelská péče, ale rovněž prevence samotného vzniku rány. Například diabetické noze a následné možné amputaci lze předejít snížením tlaku na chodidlo pomocí speciální obuvi, důkladnou hygienou, pravidelnou kontrolou prokrvení končetiny a výše krevního cukru. Dojde-li přesto k vytvoření rány, je nutné zahájit léčbu včas. Protože i malá ranka může být u diabetika zdrojem vskutku velkých obtíží!

(veri)

Zdroj: http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3977/is_200311/ai_n9342483/?tag=content;col1

Datum publikace: 26.9.2009


Čtěte dále

Není rána jako rána

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na všech frontách. Co to ale rány jsou a lze je nějak dělit? Trocha teor... Celý článek

Bércové vředy

Bércové vředy

Bércový vřed  (ulcus cruris) je poškození kožního krytu zasahující různě hluboko do podkožních tkání v oblasti kotníku, nejčastěji na vnitřní straně,... Celý článek