Zacelit rány pomůže pět superpotravin!

Zacelit rány pomůže pět superpotravin!

Strava zajišťuje energii a živiny pro náš organismus. Může člověku pomoci také urychlit a zefektivnit hojení ran. Základem jídelníčku je ovoce, zelenina, netučné mléčné produkty, libová masa a celozrnné potraviny. Existují ale i produkty, které posilují imunitní systém a podporují tvoření tkáně – tím pomáhají tělu s uzdravováním. O které potraviny se jedná?

1. Rajčata

Toto červené ovoce (často považované za zeleninu) je plné lykopenu – tedy antioxidantu, který se v ostatních potravinách často nenachází. Zmíněná látka pomáhá tělo chránit před oxidačním stresem, jenž poškozuje tělesné buňky. Zároveň podporuje imunitní systém, čímž snižuje riziko infekcí ran. Zkuste proto rajčata zařadit do denního jídelníčku.

2. Brokolice

Mnohými milovaná, mnohými zavrhovaná košťálová zelenina. Je plná tzv. fytonutrientů, což jsou antioxidanty mimo jiné upravující zánět a podporující imunitní funkce. Obsahuje také vitamín C, který je zásadní pro tvorbu kolagenu a tím i pro hojení a růst všech tkání – od cév až po kůži. Brokolici lze přidat do zeleninového salátu, těstovin či použít jako zdravou přílohu.

3. Fazole

Důvodem, proč fazole pomáhají s hojením, je jejich vysoký obsah bílkovin. Již půl šálku těchto luštěnin obsahuje 8 gramů bílkovin. Zároveň je v nich ale málo sodíku a nasycených mastných kyselin. Při hojení ran jsou bílkoviny nezbytné k novotvorbě tkání. Jejich nedostatek může často vést k nedobře či dlouho se uzdravujícím ranám. Fazole často nalezneme v jídelníčku veganů a vegetariánů, kteří jimi nahrazují maso. Je možné vyzkoušet samozřejmě i jiné luštěniny, jako je čočka či cizrna. 

4. Sója

Dalším potravinou hojně užívanou vegetariány je sója. Sójové boby obsahují mnoho vitamínů, včetně vitamínů A, C, D, E a K. Zlepšují tak trávení, podporují imunitní systém a zdraví kůže. Sója má taktéž vysoký obsah bílkovin podporujících hojení. Její zařazení do stravy může být pro některé složité, ale lze použít i sójové výrobky – například tofu. 

5. Čokoláda

Milovníci této pochoutky se mohou radovat. Čokoláda totiž obsahuje plno zdravých látek, které mimo jiné napomáhají i hojení. Mluvíme samozřejmě o vysokoprocentních, tmavých čokoládách, které podle odborníků mohou podpořit zachování hladin optimálního krevního tlaku. Ten je důležitý pro udržení okysličení tkání a dodávky živin a vitamínů do rány. Čokoláda má též antioxidační účinky, které mohou pomáhat imunitnímu systému a bránit infekci. Je ale velmi tučná, proto ji konzumujte jen ve zdravém množství.

Výše uvedené potraviny ale nefungují samy o sobě – musí být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Potom mohou ovlivnit a urychlit hojení ran a zkrátit tak rekonvalescenci.

(cean)

Zdroj: www.advancedtissue.com

Datum publikace: 20.5.2016


Čtěte dále