Vyrážíte na hory? Na lyže a snowboard jedině s helmou!

Vyrážíte na hory? Na lyže a snowboard jedině s helmou!

Každým rokem na českých horách přibývá úrazů. Zejména poranění hlavy jsou velmi nebezpečná, a pokud je přežijete, mohou způsobit trvalé následky. Život vám tak může zachránit nejen bezpečné chování na svahu, ale také správná výbava.

Pozor na trvalé následky

Na sjezdovce můžete přijít k různým typům úrazů hlavy. Mezi ty méně závažné patří např. otřes mozku. Ty závažné jsou zastoupeny především zlomeninami lebky, krvácením do mozku a mozkovým otokem. Přestože poranění hlavy nepatří na sjezdovkách k nejčastějším úrazům, není radno je podceňovat. Hlavně ta závažnější poranění jsou přímo život ohrožující a často po sobě zanechají trvalé následky. K úrazům hlavy dochází většinou při vzájemných srážkách lyžařů nebo snowboardistů, při nárazech do stromu nebo do sloupu, ale také při pádech na zledovatělý povrch sjezdovky.

S helmou klesá riziko o 85 %

Je prokázáno, že pokud jezdíte s kvalitní a dobře padnoucí helmou, snižujete riziko vzniku závažného poranění hlavy a mozku až o 85 % a riziko vzniku lehkého poranění hlavy až o 50 %. V praxi to znamená, že po lehkém nárazu bez helmy budete mít otřes mozku. Když budete mít helmu, tak se vám nestane nic. Ale pokud budete mít přilbu při tvrdším nárazu, při kterém hrozí zlomenina lebky, tak díky přilbě pravděpodobně skončíte pouze s otřesem mozku.

Povinnost vs. doporučení napříč Evropou

V Itálii je jízda s helmou povinná pro děti do 14 let. V Rakousku je nošení přilby povinné pro děti do 15 let, mimo spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko. V jiných evropských zemích včetně České republiky tato povinnost uzákoněna není, ale nošení ochranných přileb u dětí i dospělých se důrazně doporučuje.

Jak vybrat správnou helmu?

K tomu, aby helma plnila svoji funkci, musí splňovat určitá kritéria.

  1. Musí být atestovaná – pořiďte si kvalitní helmu, která splňuje bezpečnostní předpisy a je označena příslušným certifikátem.
  2. Helma musí sedět, ale netlačit – pokud se předkloníte s rozepnutým řemínkem, tak by vám přilba neměla spadnout z hlavy.

Než si helmu koupíte, dobře si ji vyzkoušejte. Na sjezdovce mějte helmu vždy dobře nasazenou a zapnutou.

Ochranné přilby na lyže a snowboard jsou velmi účinnou prevencí úrazů hlavy. Avšak za předpokladu, že vám dobře padnou a jsou řádně zapnuté. Helma sama od sebe ale nikoho nezachrání! Často se stává, že lidé nabydou mylného dojmu, že když mají na hlavě přilbu, tak se jim nemůže nic stát a pak více riskují. O tom, jestli se lyžař nebo snowboardista zraní, rozhoduje v první řadě jeho chování na svahu.

(mev)

Zdroj: www.ski-injury.com

Datum publikace: 9.2.2015


Čtěte dále