Vinobraní a jiné „alkoholové“ akce – umíte je přežít ve zdraví?

Vinobraní a jiné „alkoholové“ akce – umíte je přežít ve zdraví?
Nejrůznější místa republiky ožívají na podzim vinobraním nebo pivními slavnostmi. Veselit se a oslavovat celý den se sklenkou v ruce nebývá však vždy snadné. Přinášíme vám proto pár rad, jak si uchránit jasnou hlavu a zdravou kůži a jak se vůbec s náporem alkoholového opojení náležitě vyrovnat.

Dobrý sluha, ale zlý pán

  • Alkohol zvyšuje riziko nehody. Všichni řidiči vědí, že i malé množství alkoholu zpomaluje naše reakce a mění například odhad vzdálenosti.
  • Pití naprosto nepatřičně nabudí naše sebevědomí. Nehoda nás pak může potkat všude, nejen v autě. Přibližně 40 % akutních úrazů přijatých k ošetření je utrpěno v souvislosti s alkoholem!
  • Jsme-li „pod vlivem“, zvyšuje se riziko vážných poranění. Přestože všichni známe příběhy jedinců, kteří se v alkoholovém opojení stali oběťmi nejrůznějších nehod a vyvázli z nich v podstatě bez zranění, statistiky hovoří o něčem zcela jiném: opilí lidé v průměru utrpí vážnější poranění než ti s „čistou hlavou“.
  • Alkohol ohrožuje především později narozené. Ze statistik je patrné, že mladší lidé pod vlivem alkoholu utrpí poranění častěji než lidé starší.

Pět pravidel bezpečného pití

  1. Ještě než začnete s pitím, ujistěte se, že nebudete muset řídit auto nebo zacházet s potenciálně nebezpečným náčiním.
  2. Nepijte na lačný žaludek. Nejlepší pro zpomalení vstřebávání alkoholu do krve jsou uhlohydráty – tedy pečivo, brambory, knedlíky a další moučné výrobky. V průběhu pití doplňujte dostatek nealkoholických tekutin.
  3. Pokuste se udržet v paměti, že jít se koupat nebo plavat v opilosti je velmi špatný a nebezpečný nápad. V případě potřeby se od takového záměru pokuste odradit i ostatní.
  4. Při jakékoli nehodě nepřeceňujte své síly a schopnosti. Hlavní je co nejrychleji přivolat (střízlivou) pomoc.
  5. Pamatujte na to, že vaše výkonnost a schopnost správně reagovat bude pravděpodobně snížená i den poté, co jste zkonzumovali větší množství alkoholu. Podle odborných studií lidé častěji chybují i několik hodin poté, co byl všechen alkohol z jejich krve již odbourán.

(vek)

Zdroj: http://www.drinkaware.co.uk/facts/factsheets/alcohol-and-accidents#progression

Datum publikace: 30.9.2012


Čtěte dále