V horách vás může zastihnout puchýř i zlomenina. Buďte připraveni

V horách vás může zastihnout puchýř i zlomenina. Buďte připraveni
Ať už zdoláváme vysokohorskou túru, nebo lyžujeme v zasněžených horách, je třeba myslet na důležitou věc. Pokud se nám stane úraz, pomoc může být hodně daleko. Základním pravidlem je proto myslet na prevenci. A věnovat jí patřičnou pozornost.

Pozor na řezná zranění

Zrovna tak jako ve městě či doma, i na horách nás může potkat cokoliv. Čeho se však nejvíce obáváme, je úraz. Ten může mít podobu od nevinného škrábnutí či řezné ranky až po zlomeninu či prochladnutí.

Do výšek opatrně

Obávaná je i výšková nemoc. Tu navíc zprvu vůbec nemusíme rozeznat. Mezi její první nenápadné příznaky se řadí bolesti a točení hlavy, únava či zvracení. Mezi ty závažné, které bychom měli rychle odvrátit, než bude pozdě, patří vykašlávání krve a zhoršená silná bolest hlavy, zmatenost a porucha řeči. V tomto případě je nejrozumnější nestoupat dál, ale naopak zůstat či pomalu sestoupit dolů.

Podchlazení může znamenat zástavu srdce

Hypotermie neboli podchlazení je životu nebezpečné. Přichází tehdy, když vnitřní teplota těla klesne pod normální limit. Prevencí je samozřejmě mít na sobě několik vrstev oblečení. A pro jistotu ještě nějaké s sebou pro případ, že budeme potřebovat suché. Důležitá je i čepice, protože přes povrch hlavy ztrácíme většinu tělesného tepla. V případě úrazu, kdy potřebujeme postiženého znehybnit například kvůli zlomenině, je třeba mít speciální fóliovou přikrývku. Lze ji využít i jako podložku a je nesmírně praktická. Zabrání odvodu tepla a udržuje tělesnou teplotu. Přitom skoro nic neváží, takže je snadné ji mít vždy s sebou. Každopádně při jakémkoliv úrazu je třeba vědět, co dělat dál. Na škodu proto není prostudovat si manuál první pomoci, a to předtím, než na hory vyrazíme. Nepříjemný je i běžný puchýř

Drobné poškození kůže, jako je puchýř, dokáže potrápit. Horská turistika či výlet na sněžnicích se rázem stanou aktivitou, kterou budeme chtít ukončit. Nenoste proto nikdy boty, které jste předtím nevyzkoušeli. Dobrým nápadem je nosit dvoje silné ponožky a s sebou náplast. Výbava včetně lékárničky je něčím, na co bychom neměli zapomínat. Mezi „téměř povinné“ zařaďte i dobrou baterku, mapu, dostatek tekutin a nabitý mobilní telefon.

(skl)

Zdroj: http://www.mountkenya.org/first aid.htm

Datum publikace: 12.1.2012


Čtěte dále