Úrazy se nevyhýbají ani svátkům, lze jim ale předcházet

Úrazy se nevyhýbají ani svátkům, lze jim ale předcházet

Zachranáři i hasiči mají každý rok o Vánocích plné ruce práce. Koktejl stresu, vzrušení a spěchu totiž dokáže vyvolat množství nehod a zranění. Jak jim můžete předcházet?

Riziková kuchyň

Nejvíce času při vánočních přípravách trávíte v kuchyni. Nachází se tu ale množství nebezpečných předmětů, jako jsou nabroušené nože, horký olej nebo vařící se voda. Zkuste si všechny přípravy pořádně naplánovat, ať nejste najednou zavaleni hrnci, plechy a pánvemi. Pak není co kam postavit, vše balancuje na hraně a to hrozí zraněním. Také vyžeňte všechny překážející a ochutnávající členy rodiny a nezapomeňte cokoliv rozlitého utřít dřív, než uklouznete.

Zdobení bez úrazu

  • Vánoční stromeček. Při zdobení symbolu Vánoc nejčastěji dochází k pádům z různých stoliček a židlí při nasazování ozdoby na špičku. Čím větší strom, tím vyšší nebezpečí pádu, takže už výběrem menšího jehličnanu si můžete ušetřit starosti. Pokud jste se rozhodli pro vysoký strom, vždy používejte štafle a nepřeceňujte svou výšku.
  • Osvětlení. Zranění vinou světelných dekorací není spojené jen s pádem z nějakého vratkého kusu nábytku. Časté je též spolknutí žároviček malými dětmi nebo popáleniny a šok po zásahu elektrickým proudem. Proto předtím, než začnete s tímto zdobením, zkontrolujte, zda není něco rozbité, spálené apod. Rozmyslete si také, kolik světelných dekorací potřebujete – přetížené zásuvky znamenají větší riziko požáru.
  • Ozdoby. K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří mimo jiné i skleněné ozdoby. Měly by ale být pověšeny daleko od malých dětí i domácích mazlíčků. Mohou si je splést s hračkami a pořezat se nebo se do nich zakousnout.

Pozor na romantiku

Podle statistik se nebezpečí vyhoření o Vánocích zvyšuje o polovinu. Na vině bývají kromě špatně fungujících spotřebičů hlavně svíčky. Přitom stačí dodržet pár jednoduchých opatření, jak s nimi manipulovat:

  • Nezapalujte svíčky v blízkosti stromku nebo závěsů.
  • Nenechávejte oheň bez dozoru.
  • Nezapomínejte dávat čajové svíčky do svícnů.

Pokud jste zvládli vaření, zdobení i zapalování svíček bez zranění, gratulujeme. Přesto ještě není vyhráno. Vánoční náladu může pokazit ustřižené bříško prstu při nedočkavém rozbalování dárků nebo pád přes kabely a hračky poházené kolem stromečku. Nespěchejte, užijte si večer v klidu a vyhnete se všem komplikacím. Svátky jsou přece hlavně o času stráveném s lidmi, které máme rádi. 

(jez)

Zdroj: http://www.nhs.uk/Livewell/Healthychristmas/Pages/Christmasinjuries.aspx

Datum publikace: 29.12.2012


Čtěte dále